ARTIKLER


En god retssag for Danmark

EU truer med retssag mod Danmark, hvis vi ikke siger ja til sundhedsfarlige transfedtsyrer. Den retssag må vi endelig tage. Taber vi den, siger det noget om, hvor uheldigt EU virker.
Af Sven Skovmand
23. april 2006

Vi er ikke forvænte med at danske regeringer går til modstand mod EU-beslutninger. Men EU's krav om at Danmark skal opgive at der højst må være 2 procent transfedtsyrer i fødevarer, er åbenlyst så vanvittigt at selv en dansk regering må sige nej.

Allerede i 1970'erne kunne den danske forsker Johs. Glavind fastslå at transfedtsyrer kunne fremkalde kræft hos rotter, og i 1990'erne var risikoen ved transfedtsyrerne så åbenlys at man indførte krav om at produkterne skulle mærkes med deres indhold af transfedtsyrer.

Det var bare ikke nok. For mange transfedtsyrer bruges til industrielle fødevarer, f.eks. de pomfritter, man indtager på burgerbarer. Og hvem spørger om indholdet af transfedtsyrer, når man bestiller pomfritter?

Derfor blev det pr. 1. januar 2004 forbudt at sælge fødevarer i Danmark hvis de indeholdt mere end 2 gram transfedt. Dette forbud ønsker EU-kommissionen nu omstødt.

Som det fremgår af artiklen på side 3 siger Kommissionen at risikoen ved transfedtsyrer er hypotetisk. Kommissionen vil først give sig, når den ser menneskelig på bordet – ikke blot lig af rotter. Den er ikke villig til at lade tvivlen komme forbrugerne til gode.

Derfor er det udmærket at Lars Barfoed siger nej til Kommissionen og er villig til at lade sagen komme for EU-domstolen i Luxembourg. Det kan måske gengive ham noget af den respekt, han har mistet i den seneste tid.

Barfoed kan roligt sige ja til en retssag. For ingen vil bebrejde ham noget, hvis han taber.

Det kan måske tværtimod gøre det klart for folk, hvor uheldigt EU-systemet virker.