ARTIKLER


Den dyre støtte

I Den Dominikanske Republik støtter EU landets landbrug, samtidig med at landets bønder bliver udkonkurreret af ARLA
Af Christian Korsgaard
6. maj 2006

Et af de senere års mest omtalte eksempler på absurditeterne i EU's landbrugs- og eksportstøttesystem stammer fra den Dominikanske Republik. I den internationalt prisbelønnede DR-dokumentar Den dyre støtte, blev mælkesituationen i den caribiske østat blotlagt på en måde der fik de fleste til at spærre øjnene op.

Med en solid eksportstøtte i ryggen er danske Arla ifølge dokumentaren nemlig i stand til at sende mælkepulver den halve klode rundt, og så alligevel sælge mælkepulveret til to-tredjedele af det den lokale, friske mælk koster.

Det er for det første hård kost for de ikke-støttede, dominikanske landmænd som mister markedsandele og dermed indtægter. Men det er også hård kost for de dominikanske landmænds køer som enten får mindre at æde – og dermed producerer mindre – eller også ganske enkelt må lade livet. Udsendelsen fortæller således om Rodolfo Fiche som på ganske få år har måttet tage livet af 50 af sine engang 120 køer. Indtægtstabet sætter sine spor på både Fiche og på gården som begge forfalder, og inde i hovedstaden rykker virkeligheden også tættere på Fiches børn, for pengene til at betale for deres uddannelse er efterhånden små.

Man kunne så hævde at Fiche blot må lære at leve under markedsvilkår – selvom de unægtelig kan synes noget ulige – men logikken ryger når man tænker på at EU fra midten af 1990'erne og frem til 2001 postede ikke mindre end 177 millioner kroner i et integreret udviklingsprojekt i den Dominikanske Republik. Projektet skulle skabe bedre vilkår på landet, og det lykkedes blandt andet ved at udvikle mere resistente plantesorter som gav bedre ernæring til køerne – og dermed mere mælk. Faktisk fordoblede de dominikanske bønder mælkeproduktionen, takket være EU's storstilede indsats.

Derfor forekommer det Fiche en kende underligt at selv samme EU i dag stiller sig bag Arla og dermed sender de dominikanske bønder ud på et økonomisk katastrofespor uden mellemstationer.

I udsendelsen rammer den danske professor Per Pindstrup-Andersen absurditeterne ind med følgende svada:

»Jeg synes at tilfældet med den Dominikanske Republik er tragisk. EU forsøger at komme af med overskudsproduktionen af mælk, som er resultatet af de mælkekvoter, vi har i Europa. Jeg formoder at det til en vis grad var et tilfælde at dette overskud endte i den Dominikanske Republik. Men EU's eksportprojekt dræbte EU's bistandsprojekt. Det er nok et af de mest latterlige eksempler på at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør! Eller muligvis er der en anden forklaring at den ene hånd var ligeglad med, hvad den anden gjorde – hvad der blot er værre.«

Du kan finde mere om Den dyre støtte på www.dr.dk/dokument/dendyrestoette.