ARTIKLER


Borgernes Dagsorden bliver synlig for borgerne

Tænkepause-debat. Efter måneders forberedelser er Folketingets Europaudvalg, EU-oplysningen og syv bevægelser nu klar til at sparke en folkelig debat om Europas fremtid i gang den 9. februar
Af Ib Roslund
27. januar 2006

Torsdag den 9. februar vil folk på Københavns Hovedbanegård, Århus Banegård og Odense Banegårdscenter bliver mødt af aktivister i lyse jakker med banner, postkort, uddelingsaviser og grønne bolsjer. Uddelingsavisen er lavet af dagbladet Politiken, der samme dag sender den ud til læserne som tillæg til den sædvanlige avis.

»Borgernes Dagsorden bliver synlig de mest centrale steder i landet. Folk vil møde Borgernes Dagsorden repræsenteret af bl.a. aktivister fra en række organisationer som vil opfordre folk til at blande sig i debatten om fremtidens Europa«, udtaler Lave K. Broch, som sidder i koordinationsgruppen i Borgernes Dagsorden.

Postkortene bliver langt fra den eneste mulighed for at komme til orde. For eksempel er det planen at der opstilles en tænkeboks på hovedbanegården, hvor folk kan sige deres mening i en 90 sekunders videooptagelse. Og der bliver mange andre muligheder i løbet af foråret.

Borgernes Dagsorden er overskriften på den danske debat om Europas fremtid, som Folketingets Europaudvalg og syv bevægelser er blevet enige om med udgangspunkt i fem spørgsmål.

15 lokale møder

17. januar åbnede hjemmesiden www.borgernesdagsorden.dk, som Folketingets EU-oplysning har lavet i samarbejde med de syv bevægelsers planlægningsgruppe. Hjemmesiden forskellige debatfora, hvor alle kan sige deres mening om Europas fremtid, der er en oversigt over debatarrangementer rundt om i landet, der er oplysninger om og links til bl.a. de syv bevægelser og meget andet.

I løbet af marts-april vil der i Borgernes Dagsorden blive afholdt lokale debatmøder omkring 15 steder rundt om i landet. Og den 6. maj rundes aktiviteterne af med et stort arrangement på Holmen i København, hvor der er planlagt stort anlagte debataktiviteter og en større markedsplads, hvor masser af NGO'er får boder, hvorfra de kan præsentere deres syn på Europas fremtid.

Tre dage efter – den 9. maj – opsummerer Folketinget debatten i tænkepause forud for EU-topmødet den 15.-16. juni.