ARTIKLER


Bildts interesser i russisk gas giver øget bekymring

Mindst tre svenske ministrer har private økonomiske interesser i aktuelle EU-sager. Svensk regeringsparti er bekymret over Carl Bildts aktier i tysk-russisk gasledning.
Af Staffan Dahllöf
27. oktober 2006

Foruden landbrugsstøtten til landbrugsminister Eskil Erlandsson har mindst to andre svenske ministre private interesser i forhold til aktuelle EU-sager.

Kommuneminister Mats Odell (kristendemokrat) ejer aktier i et selskab som sælger omsorgsydelser til kommunerne. Han var tidligere bestyrelsesformand for selskabet, men den post er han fratrådt.

Kommuneminister Odells interesser rammer ind i den aktuelle debat om EU's servicedirektiv og udlicitering af offentlige ydelser. Det har de svenske socialdemokrater haft flere forbehold over for, end de borgerlige partier som nu danner regering.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vil ikke udtale sig om Mats Odells eventuelle interessekonflikter inden samtlige ministre har rapporteret om deres private økonomiske forhold.

En mindst lige så betændt sag, med internationale aspekter, er udenrigsminister Carl Bildts (konservativ) aktier og optioner i gas-, og olieselskaber som virker i Rusland og i Sudan.

Gasledning ikke godkendt

Det svensk-russiske selskab Vostok Nafta, som Bildt har interesser i, står blandt andet bag den planerede nye gasledning mellem Rusland og Tyskland på bunden af ÿstersøen.

Det mener de svenske socialdemokrater er en dårlig kombination. Men også EU-talsmanden for det det liberale Folkpartiet, Carl B. Hamilton har udtalt sig i sagen:

»Det er aldrig godt at være mistænkt for at tage hensyn til interesser ved siden af,« siger han til erhvervsmagasinet Aff‰rsv‰rlden.

Den russisk-tyske gasledning skal bygges af et konsortium hvor den forhenværende tyske kansler Gerhard Schrˆder er udnævn€t til bestyrelsesformand. Ledningen har tidligere fået polsk, men også svensk, kritik.

Daværende statsminister Gˆran Persson (s) sagde før valget i september at en planlagt pumpestation midtvejs på ledningen kunne true svenske miljøinteresser på Gotland, og at Sverige ikke har godkendt den aktuelle linjeføring.

Hvordan den nye svenske regering vil forholde sig til den kontroversielle gasledning vides lige så lidt, som det er kendt hvordan Carl Bildt vil håndtere sine gas- og olieaktier – hvis han forbliver udenrigsminister i Sverige (se artikel på side 1).

Statsminister Fredrik Reinfeldt har til i slutningen af den kommende uge lovet en redegørelse for de svenske ministres interesser og konsekvenserne heraf.

»Vi vil så se på om private interesser er forenelige med de ministeropgaver man har, om man skal afvikle private interesser, alternativt lave om på fordelingen af ministerposter,« er hans foreløbige kommentar.

En ministerpost til fire millioner kroner

De ny svenske udenrigsminister, og tidligere statsminister Carl Bildt havde i 2004 en indkomst på 2,4 millioner og en formue på 3,2 millioner svenske kroner.

Formuen var sat sammen af 6000 aktier i Lundin Petroleum som blandt andet efterforsker olie i Sudan, og 2000 aktier i det Lundin-ejede selskab Vostok Nafta, som så igen har 90 procent af sine interesser i den russiske gigant Gazprom.

Derudover har Carl Bildt 15.000 optioner i Vostok Nafta, til en værdi af op imod fem millioner svenske kroner.

Optionerne giver Bildt ret til at købe aktier til 141 svenske kroner stykket, at sammenligne med den aktuelle kurs på 472 svenske kroner.

Optionerne kan dog først bruges fra den 1. december, skriver avisen Gˆteborgs-Posten på baggrund af oplysninger fra den svenske finansinspektion.

Sagt på anden måde så vil prisen for at være udenrigsminister i Sverige for Carl Bildts vedkommende kunne gøres op til 5 millioner svenske kroner (godt 4 millioner danske kroner), hvis han skulle vinke farvel til sine gas- og olieinteresser.