ARTIKLER


1 million underskrifter – og et træk på skulderen

REJSECIRKUS. I sidste uge blev der afleveret 1 million underskrifter til EU-kommissionen med krav om at få afskaffet EU-parlamentets rejsecirkus til halvanden milliard kroner om året. Kommissionen kan, må, og vil dog ikke gøre noget.
Af Erling Böttcher
28. september 2006

Der er stadig lange udsigter til et opgør med at EU-parlamentet et par gange om måneden tømmer papirer ud fra 800 kontorer og flytter dem frem og tilbage mellem Belgien og Frankrig. 1 million underskrifter for at afskaffe rejsecirkusset gør i den sammenhæng foreløbig ikke stor forskel.

Da underskrift-indsamlingen oneseat.eu i sidste uge rundede millionen, holdt initiativtageren, den svenske liberale Cecilia Malmstrˆm pressemøde. Herefter gik man i optog de få hundrede meter over til Kommissionens kontorer i Bruxelles med kassevis af underskrifter og forslaget om at afskaffe rejsecirkusset.

En ansat i Kommissionen siger til internetavisen euobserver.com:

»Vi ville gerne modtage dem, af respekt for EU-parlamentet,« og tilføjede at Kommissionen nu vil studere forslaget.

Ret meget andet kan Kommissionen heller ikke gøre.

Ingen kompetence her

Den månedlige samling i Strasbourg blev vedtaget på Edinburgh-topmødet i december 1992, skrevet ind i Amsterdam-traktaten I 1998, og ikke rørt ved under forhandlingerne om en EU-forfatning. Kort og godt: Der skal være enstemmighed blandt alle lande i Ministerrådet for at afskaffe rejsecirkusset.

»Heller ikke selv om EU-forfatningen havde været trådt i kraft, havde Kommissionen ikke haft nogen kompetence til at gøre noget ved det;« siger Kommissionens talsperson til euobserver.com.

Alligevel var medlemmerne af EU-parlamentet, som afleverede underskrifterne, i godt humør: »Kommissionen kan ikke ignorere denne stærke opfordring til forandring,« sagde Cecilia Malmström.

»Vi vil også give underskrifterne til det finske formandskab og opfordre dem til at sætte emnet på dagsordenen.«

»EU er I en speciel situation efter tænkepausen, og vi er nødt til at modernisere Unionen. Nu skal vi lægge pres på de nationale regeringer,« sagde hun.

Deltagelsesdemokrati

Underskriftindsamlingen på internetstedet oneseat.eu blev lanceret i maj og nåede 1 million underskrivere mandag den 18. september.

Den tog udgangspunkt i den nu nedfrosne forfatnings artikel 47.4, som forpligter EU-kommissionen til at overveje et forslag, hvis mindst 1 million EU-borgere kræver det.

Herhjemme hyldede alle danske politikere i sidste uge underskriftindsamlingen:

Organisationen Nyt Europa har ifølge en pressemeddelelse »vedvarende talt varmt for hele artikel 47, som for første gang fremhæver betydningen af et egentligt europæisk deltagelsesdemokrati«. Talspersonen Steen Gade siger:

»Europas borgere vil gerne og kan godt organisere sig selv på tværs af landegrænser, hvis sagen er velegnet og hvis det står klart, at der er en reel chance for indflydelse. Oneseat har gjort al tale om manglende fælles europæisk offentlighed til skamme. Jeg synes det her lover godt for fremtiden. Jeg ser et mere demokratisk EU i horisonten,« siger Steen Gade.

307 tomme dage om året

Et flertal i det danske folketing lovede at lægge pres på statsminister Anders Fogh Rasmussen, og JuniBevægelsen vil i EU-parlamentet bruge de kommende forhandlinger om mødeplanen fremover til at presse på for ændringer, bebudede Jens-Peter Bonde.

Formanden for kampagnen, den tyske liberale Alexander Alvaro foreslog at Tyskland burde tage føringen, når landet overtager formandskabet den 1. januar.

»Berlin skal bygge på dets gode relationer (med Frankrig),« og »et teknologisk institut placeret i Strasbourg kunne anspore hele regionen,« sagde han.

Der er blevet fremsat adskillige forslag til, hvad bygningerne i Strasbourg kunne bruges til: En forskningsinstitution som et »europæisk teknologisk institut« – eller til stats- og regeringschefernes kvartårlige topmøder.

Men foreløbig står bygningerne tomme 307 dage om året.