NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Sagen har siden da været til behandling i Karlsruhe, og der er, mens disse linjer skrives, ingen afgørelse truffet endnu.
Hvad der ligger fast, er at dommerne er yderst utilfredse med den måde, som arrestordren er administreret på.
Det fremgår af artiklen »Fehler im Denksystem«, som kan læses i Der Spiegel 18. april 2005.
Resultatet er i flere tilfælde helt barokt.
En mand er således blevet udleveret til Litauen, blot fordi han havde forsømt at betale underholdsbidrag. Ingen undersøgte, om beskyldningerne var rigtige, eller om forseelsen var strafbar efter tysk ret.
En forretningskvinde blev arresteret og sat i varetægt i fire uger, fordi de østrigske myndigheder mente, at hun havde hjulpet sin mand med forskellige bedragerier. Blot to dage efter udleveringen blev hun løsladt, fordi østrigerne havde ladet sagen falde!
Denne oplysning var forkert, for direktivet om arrestordren var ikke så firkantet, som det blev fortolket i Tyskland. I Østrig giver man således borgerne en væsentlig bedre beskyttelse, skriver Der Spiegel.
Men politikerne i forbundsdagen var ikke kritiske nok. De godtog uden kritik justitsministerens redegørelse, hvad flere af dem siden har indrømmet.
Da Karlsruhe-domstolen i 1993 tog stilling til, om Maastricht-traktaten var forenelig med den tyske grundlov, slog den nemlig fast, at EU-retsakter kun ville være gyldige i Tyskland, hvis de var godkendt af Forbundsdagen.
Som Der Spiegel skriver:
»Som aldrig før måtte parlamentarikerne offentligt retfærdiggøre, hvorfor de så sjusket havde løst deres opgave med at beskytte folk mod hurtige regeringsbeslutninger«