ARTIKLER


Søvndal sætter Holmsgaard på plads

Når ikke det er for dyrt, vil SF’s formand gerne bringe EU forfatningen ud til alle brevsprækker i Danmark, selv om partiets EU-ordfører mener, at det er dårlig oplysning.
Af Michael Voss
14. maj 2005

SF’s nye formand, Villy Søvndal, anbefaler nu at EU forfatningen bliver husstandsomdelt. Udmeldingen er lidt af en kovending for SF – og en begmand til partiets EU-ordfører Anne Grethe Holmsgaard.

Det tunge argument

Som det fremgik af det seneste nummer af NOTAT, vil en husstandsomdeling koste en sjettedel af de 150 mio. kr., som Anders Fogh havde vurderet udgifterne til. Over for Folketingets finansudvalg har statsministeren – næsten – indrømmet fadæsen. Han er nu nået frem til, at det vil koste 35 mio. kr., dvs. en fjerdedel af det første skøn.

Da SF-formanden havde set de nye tal, udtalte han 6. maj til Ritzau:

”Det tunge argument før var økonomien. Hvis man skulle bruge 150 millioner kroner på at husstandsomdele, var det rigtig mange penge. Men hvis tallet er en fjerdedel, synes jeg, det er en anden diskussion, og så mener jeg, at den bør husstandsomdeles.”

Men kun en uge tidligere, fredag den 29. april, afviste Anne Grethe Holmsgaard fra Folketingets talerstol pure, at SF ville støtte en husstandsomdeling, og hun henviste ikke på noget tidspunkt til økonomien i projektet. Tværtimod var hendes afvisning helt principiel:

”Mig bekendt er der ikke noget krav fra befolkningen om, at bedre oplysning er lig med, at man får forfatningstraktaten ind ad brevsprækken, og vi tror simpelt ikke på, at det er den bedste måde at tilrettelægge ordentlig oplysning på det her område. Så enkelt kan det i virkeligheden siges,” forklarede EU-ordføreren.

Faktisk fornemmede Holmsgaard luskede motiver bag Dansk Folkepartis forslag: ”Man håber på, at det vil irritere så mange folk, så det vil motivere nogle flere til at stemme nej. Men så skal man bare sige det, for så har det ikke noget med folkeoplysning at gøre.”