ARTIKLER


Svindelenhed holder øje med eksportstøtten til Libanon

Reglerne tillader op til mellem 18 og 28 timers transport af de levende dyr til Libanon. EU-parlamentarikere rejser spørgsmål om svindel.
Af Erling Böttcher
25. februar 2005

EU-kommissionens anti-svindel-enhed, OLAF, har gentagne gange haft eksportstøtten til Libanon i søgelyset på baggrund af de rygter og anklager om svindel i forbindelse med dyretransporterne til Libanon.

Rygter som senest blev fremført i forbindelse med EU-parlamentets debat om reglerne for dyretransporter i december 2004, af blandt andre Hélène Goudin, medlem af EU-parlamentet for den svenske Junilistan.

Indtil nu har OLAF dog ikke valgt at foretage en egentlig undersøgelse af svindel i forbindelse med eksportstøtten.

I stedet har OLAF foretaget en såkaldt risiko-analyse, hvor man blandt andet ser på EU’s handelsstatistikker med Libanon, og på det gennemsnitlige kødforbrug i Libanon.

På baggrund af disse gennemsnits-analyser har OLAF ikke kunnet finde nogle klare beviser på at der foregår svindel med eksportstøtten til Libanon, og er derfor ikke gået i gang med en egentlig undersøgelse.

Op til 28 timer i træk

Fra EU’s budget udbetales støtte til at eksportere kød til lande uden for EU. En del af kødeksporten består af levende dyr. Siden februar 2003 er Unionens eksportstøtte til levende dyr begrænset til fuldvoksne handyr til slagtning i Libanon og Egypten. I praksis er pengene gået til Libanon-eksporten, på grund af de gældende veterinære restriktioner i Egypten.

De eksporterende EU-lande er Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Tyskland og Irland.

Transporttiden må for dertil indrettede køretøjers vedkommende være på mellem 18 og 28 timer i træk, dog med hvilepauser undervejs.

Den 22. november 2004 besluttede EU’s Ministerråd nye regler om dyretransporter, imod Danmarks stemme. De nye regler skærpede kravene til chauffører og dyrenes pasning, men ændrede ikke transporttiderne.