ARTIKLER


Svenske junifolk vil i Riksdagen

Den EU-kritiske svenske Junilistan har besluttet at opstille ved valget til den svenske rigsdag. Men 4 procent spærregrænsen kan blive svær at komme over.
Af Michael Voss
20. oktober 2005

Den EU-kritiske Junilistan opstiller til valget til det svenske parlament, Riksdagen, i september næste år.

Junilistan, som med 14 procent fik tre mandater i EU-parlamentet i 2004, har endnu ikke et færdigt program, men tre hoved-punkter:

• Ja til Europa – Nej til EU-stat

• Spred magten ud over landet

• Et folk i arbejde

Listens førstenavn og EU-parlamentariker Nils Lundgren er tidligere økonom og var i mange år medlem af Socialdemokraterne. Han tror at Junilistan vil få stemmer både fra venstre og højre i riksdagsvalget, lige som EU-valget.

Listens kandidater vil i mange sager blive frit stillede til at stemme efter egen overbevisning, men skal til gengæld gå til valg på personlige programerklæringer.

Spærregrænsen til den svenske Riksdag er på fire procent og de fleste citerede valgforskere tvivler på at Junilistan vil lykkes med at komme over den grænse.

Der er i forvejen syv partier i Riksdagen. Foruden Junilistan agter et andet nyt parti, Feministisk Initiativ, at opstille til valget.

Parolen Nej til EU-stat indebærer blandt andet et nej til fælles udenrigspolitik, en begrænsning af EF-domstolens magt, og en afskaffelse af den fælles landbrugspolitik.

Beslutningen kan læses på www.junilistan.se