ARTIKLER


Stærk kritik af kemikalielov

Over 20.000 kemikalier bliver ikke omfattet af kravene i EU's kommende kemikalielovgivning, Reach. Flere mener, at loven dermed bliver ligegyldig.
Af Michael Voss
6. oktober 2005

Over 20.000 kemikalier i en almindelig danskers hverdag står til ikke at blive omfattet af de strikse krav i EU’s kommende kemikalielovgivning, Reach. Flere kritikere advarer nu om, at hele ideen i kemikaliereformen er ved at skride, skriver Politiken 17.9.2005

Hovedprincippet i Reach har været at sige, at industrien kun kunne få lov til at markedsføre stoffer, hvis de kunne dokumentere, at de ikke var skadelige. Men efter to afstemninger i Europa­parlamentets Udvalg for Industri og Indre Marked står mange kemikalier til at blive undtaget fra det princip.

Det har fået ordføreren i parlamentets miljøudvalg, Guido Sacconi, til at advare om, at den store kemikaliereform kan blive så udvandet, at den er ligegyldig:

Der er nu lagt op til, at industrien kun skal levere ganske få fakta om kemikalierne – for eksempel deres kogepunkt. Og så er det – ganske som nu – op til myndighederne at kontrollere, at stofferne ikke er skadelige.

»Hvis vi ikke har flere data, så ved vi ikke, hvad vi skal skride ind over for. De basale data siger intet om, om det er skadeligt«, siger Mette Boye, projektchef i Forbrugerrådet.