ARTIKLER


Stort flertal bag Per Stig Møller

Dansk Folkeparti sætter sin lid til at Cypern bremser EU's forhandlinger med Tyrkiet.
Af Michael Voss
6. oktober 2005

Når Per Stig Møller den 3. oktober tager til de første forhandlinger mellem EU og Tyrkiet, har han solid politisk opbakning hjemmefra. Mandatet vil blive bekræftet på et møde i Europaudvalget fredag den 30. september.

Alle partier – undtagen Dansk- Folkeparti – er enige om, at Tyrkiet opfylder betingelserne for, at forhandlingerne kan gå i gang. Hvad de mener om mulighederne for en afslutning af forhandlingerne, er en helt anden sag.

Støtte fra kristne og Karen Jespersen

Regeringen fik et egentligt forhand-lingsmandat på et møde i Europaudvalget i december sidste år. Siden har udenrigsministeren ved fem forskellige lejligheder orienteret udvalget uden at få problemer.

Men det reelle politiske mandat fik regeringen i folketingssalen tilbage i juni 2004. Her havde Dansk Folkeparti fremlagt et beslutningsforslag om, at Danmark skulle nedlægge veto mod, at EU satte en startdato for forhandlingerne med Tyrkiet.

Forslaget blev massivt nedstemt. Kun Kristendemokraterne og Karen Jespersen fra Socialdemokraterne støttede DF.

I løbet af sommeren gjorde DF endnu et forsøg på at bremse forhandlingerne, da de krævede en forespørgselsdebat uden for Folketingets normale mødeperiode. Men de blev afvist af Folketingets præsidium.

Hjælp fra Cypern

»Den 30. september kan vi kun protestere og advare«, siger DF's EU-ordfører Morten Messerschmidt, der sætter sin lid til Cypern og Tyskland.

»Jeg håber, at Angela Merkel bliver forbundskansler, for hun er meget afvisende over for tyrkisk medlemskab. Desuden har vi en intensiv korrespondance med den cypriotiske ambassadør, og jeg håber, at Cypern vil kunne bremse forhandlingerne.»

Morten Messerschmidt oplyser, at DF fastholder forespørgselsdebatten, når Folketinget er samlet igen, og at de vil genfremsætte deres forslag om folkeafstemning om Tyrkiets optagelse.