ARTIKLER


Spansk valgkommission stopper regeringens EU-slogan

Spanierne stemmer om EU-forfatningen den 20. februar. En helt ensidig kampagne fik et lille nålestik i forrige uge.
Af Erling Böttcher og Lave K. Broch
8. februar 2005

Den spanske valgkommission (JEC) har forbudt den spanske regerings brug af sloganet “Los Primeros Con Europa” (Vi de første med Europa).

Sloganet skulle være med til at sikre et spansk ja til EU-forfatningen ved folkeafstemningen, som allerede afholdes den 20. februar. Valgmyndigheden har også slået fast at regeringen er forpligtet til at informere objektivt om EU-forfatningen.

Afgørelsen kom den 19. januar efter at bl.a. organisationen »Et andet demokrati er muligt« (»Otra Democracia Es Posible«) havde klaget til valgmyndigheden for anden gang. Den første gang blev klagen afvist fordi, der ikke var en officiel vedtagelse om en folkeafstemning. Men anden gang lykkedes det. ”Et andet demokrati er muligt” henviste til en lov fra 1988 som forbyder ”ulovlig” information f.eks. vildledende, unfair og underbevidst information. Loven gælder både i forhold til valg og folkeafstemninger.

Stadig unfair

”Et andet demokrati er muligt” er efter afgørelsen stadig utilfreds med nej-sidens muligheder at komme til orde i de offentlige medier, med fordelingen af offentlige midler, med brugen af embedsmænd i ja-kampagnen og med regeringens informationskampagne.

Leopold Salgui fra ”Et andet demokrati er muligt” appellerer til det øvrige Europa:

”Den bedste måde at hjælpe os på og det europæiske demokrati er ved at sprede budskabet om situationen i alle netværk og i medierne”.

Ny sag også mod EU-kommissionen

Organisationen går derfor videre med at kæmpe for en fair folkeafstemning. Den 31. januar sendte organisationen ind yderligere en klage på 50-sider med dokumentation over unfair og normative aktiviteter. Organisationen kræver at regeringen helt stopper med sin informationskampagne. Anklagerne går denne gang også mod EU-kommissionens og Det spanske advokatråds kampagner. Thomas Rupp, der er formand for ”The European No Campaign”, understreger til Notat at valgkommissionens forbud mod brugen af sloganet kun var et halvhjertet forsøg på at skabe en fair folkeafstemning for ”sloganet er kun toppen af isbjerget” ifølge Thomas Rupp.

Mere om sagen på www.otrademocraciaesposible.net og www.europeannocampaign.com

Spansk EU-folkeafstemning er en udemokratisk farce

(Kommentar af cand. scient. pol. Lave K. Broch, kampagnekoordinator for Folkebevægelsen mod EU)

Spanien afholder som det første EU-land folkeafstemning om EU-grundloven den 20. februar. Vilkårene for de to sider i kampagnen er så ulige at selv en dansk folkeafstemningskampagne kan virke fair. I Spanien tildeles nej-siden nul offentlige støttekroner, og nej-siden kommer ikke engang til orde i tv-kanaler med public service forpligtelser. Spaniens folkeafstemning er en udemokratisk farce, og den viser at landet har meget at indhente efter Franco-tiden for at kunne leve op til at være et demokrati.

Når man umiddelbart hører at Spanien skal afholde en folkeafstemning, så er det svært ikke at blive imponeret. Spanien er et ungt demokrati. Demokratiseringen af landet begyndte først i 1975, da Franco døde. I 1977 gik spanierne første gang til valg, og landet havde sit sidste kupforsøg i 1981. Netop derfor er det fantastisk at landet i 2005 skal holde folkeafstemning om EU-grundloven, når langt stærkere demokratier i Europa ikke tør spørge deres borgere.

Regeringsstyrede medier

Men når man stikker et spadestik dybere i det spanske demokrati, finder man mange problemer. Spanien er et af de få lande i Europa, hvor de statslige medier, som radio, TV og nyhedsbureauet EFE er under stærk styring af regeringsmagten.

Der blev dog for nylig dannet et uafhængigt medieråd, men ledelserne i de statslige medier udpeges stadigvæk direkte af regeringen. De private medieselskaber Prisa og Telef¢nica, der dominerer det spanske mediemarked, har også tætte bånd til de to største politiske partier, socialistpartiet PSOE og det konservative Partido Popular. Begge disse partier støtter et ja til EU-grundloven. Medierne giver derfor næsten ingen plads til nej-sigerne.

Statsstøtte til ja

Med sådanne rammer for demokratiet er det ikke underligt at den offentlige information om EU-grundloven er 100 % til støtte for et ja. Det gælder f.eks. den spanske hjemmeside , der er lavet af det spanske udenrigsministerium.

På hjemmesiden findes udsagn som: ”Spanierne vil sende et klart budskab af europæisme og placere os selv, som fortrop for den europæiske konstruktion”.

Under overskriften ”Med den europæiske grundlov vinder spanierne mere demokrati, mere frihed og mere solidaritet” kan man læse påstande som ”Med grundloven, får europæerne for første gang et fælles charter med fundamentale rettigheder, som samler og styrker den samfundsmodel, som vi har valgt med en markedsøkonomi, der er underordnet respekten for de sociale værdier”.

Ingen tid

Udenrigsministeriets hjemmeside inkluderer også en række udsagn fra spanske ministre. Alle lægger op til et ja. F.eks. siger ministeren for industri, handel og turisme [...] Grundloven er bestemt ikke kun vores politiske fremtid, men også vores gode økonomiske muligheder, med andre ord garantien for velfærd og livskvalitet for europæerne i fremtiden”. Disse udsagn får lov til at stå helt uimodsagte. Den spanske organisation Otra Democracia Es Posible har derfor lagt sag an ved den spanske valgmyndighed på grund af denne hjemmeside. Men den blev i første omgang afvist.

Den spanske avis ABC har også indset at der er demokratiske problemer, og skrev i en leder for nylig at "på grund af regeringens ønske at være den første [har der ikke været] nogen tid til at forklare hvad der star på spil og hvordan Spaniens rolle i Europa vil blive påvirket”.

En måling fra januar viste at kun 36 % ville stemme ja. Men det store flertallet af spaniere ved ikke hvad de vil stemme, og få stemmer nej. Der er hverken tid til debat, og der er i hvert fald ikke plads til dialog eller kritisk stillingtagen. Med mindre, der sker et mirakel, kan vi forvente et spansk ja til EU-grundloven på baggrund af en meget udemokratisk kampagne, og hvor mange vælgere står af.

Spaniens folkeafstemning er en udemokratisk farce. Demokratiet vil blive den største taber den 20. februar.

(Lave K. Broch har familie boende i Spanien.)