ARTIKLER


Nyt nej-forum vil i Gade-kamp

JuniBevægelsen og SF leverer aktivisterne, men det er Steen Gades pro-eu-gruppe ”Nyt Europa” som det ny ”Udfordring Europa” vil i clinch med.
Af Staffan Dahllöf
15. april 2005

En lille uge efter præsentationen af tænketanken Ny Agenda var det tid for lancering af en ny kampagneorganisation ”Udfordring Europa”.

Organisationen vender sig imod EU-forfatningen, men skal ikke opfattes som en kampagnegruppe op til folkeafstemning om EU-forfatningen den 27. september.

»Vi bliver her efter afstemningen, vi ser os som et modspil til Sten Gades Nyt Europa, siger Trine Pertou Mach, en af initiativtagerne og tidligere talsperson for JuniBevægelsen.

Foruden fra JuniBevægelsen kommer deltagerne fra SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne, og så er der de partiløse, som det tidligere medlem af Folketinget for Venstresocialisterne Steen Folke.

»EU har hele tiden været et nyliberalismens projekt, det er den grundlæggende logik, med forfatningen bliver det forstærket som en grundlov,« siger Steen Folke som begrundelse for sit engagement.

Begge steder

Lanceringen af Udfordring Europa skete kun et døgn efter at det nye SF-netværk Socialister Mod Traktaten (SMOT) var blevet kendt.

Det kunne ligne dårlig koordinering, men sådan skal det ikke opfattes, ifølge initiativtagerne til Udfordring Europa.

»SF-medlemmer vil kunne være med begge steder, det er jeg selv,« siger landsformand for SF*s ungdom Jesper Petersen.

Trine Pertou Mach siger at hun stadig er medlem af JuniBevægelsen, men med tilføjelsen:

»Vi vil noget med EU fra et centrum-venstre perspektiv. Og der er ekstremt mange hjemløse på den venstrefløj, som har leget død i årevis. Det vil vi lave om på.«