ARTIKLER


Lavere spiritusafgifter hjalp ikke

Regeringen har nedsat afgiften på spiritus. Men grænsehandelen er så stor som nogensinde.
Af Sven Skovmand
29. januar 2005

Ifølge Børsen for 13.1.2005 har nedsættelsen af spiritusafgiften fra 275 til 150 kroner pr. liter alkohol ikke ført til nogen nedgang af danskernes køb af stærk spiritus i de tyske grænsebutikker, tværtimod.

Hvor den tyske spiritus i oktober 2003 udgjorde 23,6 procent af danskernes samlede køb af stærk spiritus, udgjorde den i december 2004 26,2 procent af det samlede køb.

I en periode efter lettelsen af afgifterne var salget ellers faldet til 14 procent. Men dette fald har altså ikke holdt sig.

Repræsentanter for Vin og Spiritus Organisationen i Danmark siger at afgiften skal helt ned på 97 kroner pr. liter, hvis den skal kunne svare til de tyske priser.

Oplysningen om det omfattende salg af spiritus ved grænsen viser endnu en gang at EU styrer den danske sundhedspolitik, fordi man ikke vil give os lov til at begrænse indførslen af alkohol over den dansk-tyske grænse.

Resultatet er at mere end 3.000 danskere hvert år dør af sygdomme, der er fremkaldt af alkohol. I Norge, som i modsætning til os har mulighed for at føre en selvstændig politik, er antallet af døde kun omkring 400.