ARTIKLER


Kommissionen fastholder fyring af kritisk embedsmand

Martha Andreassen, som offentliggjorde svindel-muligheder i EU-kommissionen, skal fyres, mener også den nye estiske kommissær.
Af Erling Böttcher
10. januar 2005

Den nye EU-kommission besluttede tirsdag den 14. december at fastholde fyringen af Kommissionens tidligere regnskabschef Marta Andreasen.

Marta Andreasen blev fyret, efter at hun gik til EU-parlamentet med kritik af Kommissionens regnskabssystemer. Hun påpegede, at de var åbne for svindel og sagde, at de ikke ville være blevet accepteret i nogen som helst privat virksomhed.

"Ved at stadfæste fyringen af Marta Andreasen, giver Kommissionen det signal, at svindlere har frit slag, og at kritiske revisorer bliver fyret," sagde medlem af Budgetkontroludvalget, Jens-Peter Bonde, efter et møde med kommissæren for revision og bekæmpelse af svig, Siim Kallas.

Aflyste møde

Kommissionen var ellers blevet presset til at genoptage sagen, og se på om fyringen var rimelig.

Den nye personalekommissær Siim Kallas havde under høringen forud for udpegelsen af ham, lovet igen at se på sagerne med de såkaldte whistleblowers, ansatte som sladrer om kritisable forhold.

Siim Kallas havde egentlig planlagt et møde med Martha Andreasen onsdag den 8. december, men det blev aflyst i sidste øjeblik efter intervention fra EU-kommissionens juridiske tjeneste, ifølge netavisen euobserver.com.

Den juridiske tjeneste mente ikke at et møde ville være passende, når de to parter var i en igangværende retssag mod hinanden.