ARTIKLER


Ingen forfatningsavis fra Folketinget

Svend Auken bremsede fælles debatavis om EU-forfatningen.
Af Michael Voss
27. maj 2005

Når partierne ikke kan blive enige om at præsentere forfatningen i en fælles tekst, så er det bedre, at Folketinget slet ikke udgiver en debatavis om EU-forfatningen. Sådan konkluderede bl.a. Svend Auken på et møde i Europaudvalget fredag den 20. maj.

Dermed måtte udvalget droppe en længe planlagt avis i stort oplag, evt. til husstandsomdeling.

Enighed nødvendig

”Udvalget kunne ikke blive enige om en ledsagetekst til partiernes og bevægelsernes bidrag, fortæller De Radikales Elisabeth Arnold der er formand for Europaudvalget.

Siden februar har udvalget planlagt en avis som skulle bl.a. skulle bestå debatindlæg fra hvert af Folketingets partier samt fra Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen.

”Vi kan kun udgive den, hvis alle partier er enige. Kun ‚t parti kan ødelægge det hele. Derfor bliver det ikke til noget,” siger Elisabeth Arnold og tilføjer:

”Det synes jeg er ærgerligt, og deraf kan du udlede at jeg synes vi skulle have udgivet avisen, selv om vi ikke kunne blive enige om en ledsagetekst.”

Også Enhedslisten ville gerne have udsendt en avisen.

”Med små præsentationer af hvert partis og de to bevægelsers argumenter, kunne den have givet et nemt overblik og på den måde styrket debatten.,” siger Frank Aaen som deltog i mødet den 20.5.

”Vi støttede forslaget om at Folketingets formand, Christian Mejdahl skrev en kort neutral introduktion, men det kunne der ikke blive enighed om, selv om begge nej-partier og flere ja-partier var med på den id‚”, tilføjer Frank Aaen

For magert

Socialdemokraternes Svend Auken lægger ikke skjul på at han var med til at stoppe udgivelsen. Selv forklarer han det således:

”Meningen var, at partierne sammen skulle præsentere, hvad forfatningen indeholder. Vi skulle kunne sige: det her er alle enige om. Som supplement til det kunne partierne fremlægge hver deres indlæg. Men vi kunne ikke blive enige, og så lader vi være med at udgive avisen.”

Efter Svend Aukens mening var problemet at Enhedslisten og Dansk Folkeparti stillede for mange ændringsforslag til udkastet til fællestekst. Han bekræfter at Socialdemokraterne ikke kunne acceptere Christian Mejdahl-modellen.

”Det ville være lidt for magert,” siger Svend Auken.

Rune Lund, der til dagligt repræsenterer Enhedslisten i Europaudvalget, oplyser at han hele tiden har været skeptisk over for, om det var muligt at blive enige om en fælles tekst.

”Da vi startede diskussionerne lige efter valget i februar, var fællesteksten kun ‚n af flere modeller. På det tidspunkt var Svend Auken i øvrigt slet ikke indtrådt i udvalget,” siger han.