ARTIKLER


Forringet kemikalielov vækker bekymring

Et udkast til en kemikaliereform i EU vækker bekymring i miljøorganisationer.
Af Michael Voss
27. maj 2005

Det handler om problematiske stoffer som bromerede flammehæmmere i fjernsynet, ftalater i legetøj og hvilke kemikalier, din bluse blev skyllet med, inden du tog den på for første gang.

Og så handler det ikke mindst om de mange tusind kemikalier i hverdagen, som endnu ikke er undersøgt, skriver Politiken 19.5.2005.

Nu advarer en række forbruger- og miljøorganisationer om, at fremtiden kan bringe dårligere beskyttelse af forbrugerne. Anledningen er et nyt udkast til en kemikaliereform i EU.

»Vi vil stadig være nødt til at lave test af for eksempel legetøj for at se, hvad der er i. For vi vil blive udsat for stoffer, der er problematiske for vores sundhed og helbred«, siger Claus Jørgensen, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Nu lægges for eksempel op til, at importører først skal redegøre for kemikalier, når de har importeret over et ton af et stof. Grænsen er kunstig og ugunstig for forbrugerne, fordi de fleste produkter ikke når over den, mener Forbrugerrådet.

»Så skal legetøjsdukker med stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, ikke registreres, før der er importeret mere end et ton af det. Og legetøjsimportøren skal importere ret mange dukker for at nå op på et ton«, siger Claus Jørgensen