ARTIKLER


EU's Kina-skandale

Kommentar til EU's pludselige indførelse af kvoter for varer fra Kina, hvad der koster danske importører og forbrugere dyrt.
Af Sven Skovmand
23. august 2005

Det er en udbredt misforståelse, at medlemskabet af EU er til økonomisk gavn for Danmark. Sådan er det blot ikke. EU koster hvert år de danske forbrugere og det danske samfund milliarder af kroner - og har altid gjort det.

Det skyldes ikke kun, at Danmark hvert år betaler 5 milliarder mere til EU, end vi modtager i støtte til landbrug og egnsudvikling. Det skyldes først og fremmest, at EU fordyrer de varer, vi køber fra lande uden for EU, ved at pålægge dem told eller ligefrem forbyde indførslen af dem.

Denne politik rammer ikke kun de varer, der kommer fra landene uden for EU. Den fordyrer også de varer, der kommer fra selve EU. Producenterne kan nemlig holde en højere pris, end de ville kunne gøre, hvis der var fri konkurrence.

Problemet er, at denne fordyrelse er uhyre vanskelig at sætte præcise tal på. Danmarks Statistik kan ikke oplyse, hvad fordyrelsen af varerne koster, på samme måde, som den for eksempel kan opgive, hvad Danmark betaler til EU.

EU's indførelse af kvoter over for Kina er derfor en sjælden lejlighed til at se, hvor tåbeligt EU's system fungerer, og hvorfor det i særlig grad rammer Danmark.

Den danske tekstilindustri er så moderne indstillet, at den for længst har opgivet at lave varer, som kan fremstilles langt billigere i lande som Kina. Hvis vi ikke var medlem af EU, kunne vi fuldt ud udnytte dette forhold til at skaffe os billige varer og dermed forbedre vores levestandard og betalingsbalance.

Men vi er beklageligvis medlemmer af EU, og derfor må vi finde os i, at EU tager mere hensyn til arbejdspladser i en nedslidt tekstilindustri i det sydlige Europa end til u-landene og forbrugerne i lande som Danmark.

Og så venter vi i øvrigt spændt på, hvad politikerne vil gøre for at tilgodese de firmaer, som EU's skandaløse politik giver tab på hundreder af millioner.