ARTIKLER


"Euro-katastrofen" skal have en regering

Italien kalder møntunionen en katastrofe, Frankrig vil give den en regering, og Storbritannien vil deregulere.
Af Staffan Dahllöf
19. september 2005

Med et rekordunderskud på statsfinanserne er Portugals overtrædelse af ØMU-reglerne det seneste eksempel på møntunionens problemer. Men Portugal er langt fra alene om at have vanskeligt ved at opfylde spillereglerne i ØMU-samarbejdet.

Tyskland, Frankrig, Italien og Grækenland har alle offentlige underskud på den forkerte side af den grænse på 3,0 procent som er kernen i spillereglerne, Stabilitets-pagten.

Det kunne alt sammen ligne opskriften på en økonomisk-politisk krise, men er mere en illustration af hvor lidt ØMU'en for tiden fylder i det politiske landskab. Og de tre EU-tungvægtere Italien, Tyskland og Frankrig reagerer med vidt forskellige løsninger på vanskelighederne.

Seks år i træk

I Italien har premierminister Silvio Berlusconi kaldt euroen for en katastrofe, i polemik med sin politiske hovedmodstander, den tidligere EU-formand Romano Prodi.

Tyskland vil tilsyneladende blive ved med at overtræde Stabilitets€pagtens regler i mange år frem i tiden, uanset hvem der vinder det kommende valg. Både socialdemokraternes og de borgerliges opskrifter risikerer at forværre underskuddet i statsfinanserne. Det har været utilladt stort siden 2002 og ventes ikke at komme under treprocentsgrænsen før tidligst i 2008.

Frankrig vil have ØMU-regering

I Frankrig mener regeringen at svaret på de franske vælgeres nej til forfatningen i maj, er en slags fælles økonomisk regering for eurolandene.

Til avisen Libération sagde den franske Europa-minister Catherine Colonna, at en samordning af den økonomiske politik i euro-landene må have første prioritet.

"Hvorfor ikke organisere et topmøde mellem regeringerne og statscheferne i euro-gruppen?", spurgte hun.

Svaret fra en unavngiven talsmand for Kommissionen kom allerede samme dag, citeret af nyhedstjenesten EUobserver.com:

"Der er nok samordningsorganer i forvejen. Problemet er ikke en mangel på mødeforum, problemet er mangel på handling,"

Det britiske formandskab planlægger et uformelt topmøde om økonomi i slutningen af oktober. Men her er det de britiske mærkesager om afregulering som skal promoveres, ikke franske idéer om fælles finanspolitik.

EUobserver.com citerer Lorenzo Bini Smaghi, en af de seks medlemmer af Centralbanken EBC's styrelsesråd for at affærdige de franske idéer:

"Eurolandenes finansministre ved ikke selv hvad det er, som hver og en af de 12 planerer og har gang i."

Offentlige nedskæringer

Portugal noterer sig for det hidtil største utilladte underskud på statsfinanserne i ØMU-samarbejdets historie på 6,2 procent. Nu står store offentlige nedskæringer atter på den portugisiske dagsorden.

Indenfor seks måneder skal Portugals regering præsentere forslag på hvordan budgetunderskuddet skal væk. Senest i 2008 skal de portugisiske statsfinanser have balance mellem indkomster og udgifter.

Den røffel blev de øvrige 24 landes finans- og økonomiministre enige om at forberede på et uformelt Ministerrådsmøde i sidste uge. På et rådsmøde den 19. september ventes opfordringen til Portugal at blive formelt vedtaget.