ARTIKLER


EU vil tillade farlige fedstoffer i dansk mad

EU mener, at det danske forbud mod transfedtsyrer skal ophæves, selvom en række undersøgelser viser, at disse syrer øger risikoen for hjertesygdomme.
Af Michael Voss
30. juni 2005

Flere danskere vil fremover blive ramt af hjerte-kar-sygdomme, hvis EU overtrumfer Danmark i en aktuel sag om transfedtsyrer i fødevarer. Det mener danske eksperter og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, der vil kæmpe for at bevare de stramme danske regler, skriver Ingeniøren 17.6.2005.

I en åbningsskrivelse anklager EU-Kommissionen Danmark for at blokere varernes frie bevægelighed ved at lovgive mod transfedtsyrer i industrielt forarbejdede fødevarer. EU's henvendelse kommer på baggrund af en klage fra fødevareproducenter, og nu er det op til Danmark at overbevise kommissionen om, at sundhedsrisikoen er stor nok til at begrunde en handelshindring.

Ledende overlæge, professor Steen Stender er medlem af Ernæringsrådet og står bag flere danske undersøgelser af transfedtsyrer. Han mener, at Danmark har en god sag.

»Dokumentationen for, at transfedtsyrer øger risikoen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, er så stærk, at det vil være en skandale, hvis Danmark taber.«