ARTIKLER


EU vil bremse det billige tøj fra Kina

Tekstilindustrien lægger pres på Kommissionen for at få genindført kvoter
Af Sven Skovmand
15. april 2005

Siden nytår har kinesiske tekstilprodukter frit kunnet komme ind i EU. Det har ført til voldsomme protester fra især den franske og den italienske tekstilindustri.

De hævder, at indførslen af billige tekstiler fra Kina er tredoblet i forhold til sidste år og kræver, at man får genindført kvoter.

Samtidig har især Sverige, Danmark og England protesteret mod denne tanke. De har forlængst flyttet deres produktion af billige tekstiler til ulandene og ønsker at få den fulde fordel ved billigere varer.

Så EU's handelskommissær, Peter Mandelson, har ikke nogen let opgave.

Besluttet for ti år siden

Beslutningen om at afskaffe kvoterne blev truffet helt tilbage i 1994. På et møde i Verdenshandelsorganisationen WTO vedtog man, at kvoterne for indførsel af bestemte varer i princippet skulle ophøre den 1. januar, og at de under alle omstændigheder skulle være afskaffet i 2012.

På det tidspunkt var Kina ikke medlem af WTO, men det blev landet i november 2001, og det fik naturligt nok alarmklokkerne til at lyde i de rige landes tekstilindustri.

Derfor fik man vedtaget en regel om, at hårdt trængte lande i en periode kunne nøjes med at lade kvoterne for indførsel af kinesiske varer stige med 7,5 procent om året. Men også denne beskyttelse skulle ophøre i 2012.

Den kinesiske afgift

I Kina er man godt klar over problemet, og man agter derfor at lægge en afgift på de varer, der eksporteres. Afgiften skal først og fremmest lægges på billige tekstilprodukter, så man tilskynder producenterne til at lave varer af større værdi.

Det er imidlertid ikke nok for de europæiske tekstilproducenter, der beskæftiger mellem 2 og 2,5 millioner arbejdere. Deres organisation, Euratex, hævder, at de kan blive nødt til at fyre en million medarbejdere, hvis der ikke gøres noget ved indførslen fra Kina.

De forlanger derfor, at man udnytter muligheden for kun at lade indførslen stige med 7,5 procent i 2005.

Problemer med WTO

Så langt vil Peter Mandelson næppe være billig til at gå. Han er udpeget af den engelske regering og kommer fra et land, hvor man som i Danmark forlængst er sluppet af med den løntunge del af tekstilindustrien.

Det vil også give problemer for EU i WTO, hvis man åbenlyst melder ud, at man vil sabotere liberaliseringen af varer fra de fattige lande. Den europæiske tekstilindustri har trods alt haft hele ti år til at omstille sig til den nye situation.

En interessant detalje er, at Mandelsons forgænger som handelskommissær, Pascal Lamy, søger stillingen som generalsekretær for WTO, når den nuværende leder, Supachai Panitchpakdi fra Thailand, går af.

Han støttes varmt af EU-landene, men støtten vil ikke være meget værd, hvis EU ikke i højere grad tager hensyn til WTO's beslutninger.

Flere ulande frygter Kina

Spørgsmålet om den kinesiske eksport af billigt tøj er ikke kun et spørgsmål om rige og fattige lande. Ganske mange ulande frygter Kinas fremmarch i lige så høj grad som de europæiske tekstilindustrier.

Disse lande har i en årrække nydt godt af, at Kina og Indien i det store og hele var spærret ude fra især EU, og at de derfor kunne sælge deres varer til de rige lande.

Det gælder især lande som Bangladesh, Cambodia og Pakistan, men også lande som Marokko, Tunesien, Tyrkiet og Mexico kan blive ramt.

Nok er lønningerne i disse lande lave, men produktionen er ikke effektiv nok til at kunne hamle op med den i Kina.

Derfor kan EU nok i et vist omfang få støtte fra disse lande, hvis det kommer til et større opgør i WTO.