ARTIKLER


EU-forfatningen er endnu ikke på posthusene

To måneder efter statsministerens løfte om at alle kunne få forfatningen, er den endnu ikke ude på posthusene. Og Folketingets EU-oplysning vil ikke stilles til regnskab for Foghs løfter.
Af Ib Roslund
2. maj 2005

Da statsminister Anders Fogh Rasmussen afviste en husstandsomdeling af EU-forfatningen den 3. marts, forsikrede han at den ville være gratis til rådighed for alle interesserede. Den skulle bl.a. kunne afhentes på landets biblioteker og posthuse som ved tidligere afstemninger.

Men nu - to måneder efter løftet og mindre end fem måneder før folkeafstemningen - har posthusene stadig ikke set skyggen af den.

»Der ligger ikke nogle EU-forfatninger på posthusene«, bekræfter vicedirektør i PostDanmark Søren Ravn Jensen.

Rift om de første portioner

På landets i alt 743 folkebiblioteker (224 hovedbiblioteker, 471 filialer og 48 bogbusser) er billedet noget mere broget.

Alle bibliotekerne er underordnet 10 centralbiblioteker. Alle disse centralbiblioteker har fået tilsendt små portioner af EU-forfatningen fra EU-kommissionen. For eksempel har Nordjyske Landsbibliotek fået 10 stk. og Gentofte Bibliotekerne har fået 24. Begge steder har de indgået som bøger til udlån og ikke til decideret udlevering.

Derfor har borgerne hidtil ikke frit kunnet afhente EU-forfatninger alle steder i landet. Alle centralbiblioteker hjælper imidlertid gerne borgerne med vejledning i, hvordan man bestiller den hos Folketingets EU-oplysning.

De steder, hvor Folketingets EU-oplysning indtil videre er nået ud med større oplag af EU-forfatningen, er den blevet revet væk. Københavns Kommunes Biblioteker melder for eksempel om at 2500-3000 allerede er hentet af borgerne.

Folketingets EU-oplysning har lavet en ny udgave af forfatningen uden den politiske aftale mellem ja-partierne, som var med i første udgave. Den er nu på vej ud til 9 af de 10 centralbiblioteker, som så skal distribuere den videre. De har bestilt 500-1000 stk. pr. centralbibliotek, og Folketingets EU-oplysning har gjort opmærksom på at der kan bestilles yderligere oplag.

EU-licitation hindrer fordeling

Gentofte Bibliotekerne, som er centralbibliotek for Københavns og Frederiksborg amter, er ikke med i den fordelingsrunde.

Vicebiblioteksdirektør Pia Hansen fra Gentofte Bibliotekerne forklarer at deres aftale om intern distribution til bibliotekerne i amterne har været i EU-licitation. Som følge af det er det nøje beskrevet, hvad de kan få ud med vognmanden. Og det udelukker angiveligt muligheden for fordeling af EU-forfatningen.

EU-Oplysningen: Vi gør, hvad vi kan

Men nu skulle i alt op mod 10.000 EU-forfatninger være på vej ud fra Folketingets EU-oplysning til lidt over et halvt tusinde biblioteker rundt om i landet.

»Vi har på baggrund af konkrete henvendelser eller aftaler leveret EU-forfatningen i mere end 25.000 eksemplarer til mange biblioteker siden februar. Dels fordi vi mener at det er en god måde at nå borgerne på, dels fordi det er vores erfaring at bibliotekerne er meget interesseret i oplysningsmateriale om EU«, siger Thomas Søndergaard Sarup, der er daglig leder af Folketingets EU-oplysning og tilføjer:

»Det skal siges at hvad statsministeren siger, det er for statsministerens og regeringens egen regning. I Folketingets EU-oplysning står vi til ansvar overfor Folketingets præsidium.«