ARTIKLER


En skændig beslutning

EU's beslutning om at sende 2 millioner tons sukker ud på verdensmarkedet er uanstændigt, fordi det vil skade fattige ulande.
Af Sven Skovmand
20. september 2005

Ifølge Ritzau foreslår EU-Kommissionen at man skal sende mere end 2 millioner tons sukker ud på verdensmarkedet " en langt større mængde end man har sendt ud de foregående år.

Hvis planen gennemføres, vil EU begå en virkelig skændig handling.

Salget af sukkeret vil formentlig få prisen på sukker til at styrtdykke og vil dermed være ulykkelig for de mange u-lande, der er afhængige af salg af sukker.

Men salget vil også være et slag i ansigtet på Verdenshandelsorganisationen WTO der så sent som den 28. maj 2005 erklærede EU's salg af sukker for ulovligt, og som i december skal holde et møde i Hongkong hvor man vil søge at skabe bedre handelsvilkår for de fattige lande.

Udsigterne til et godt resultat af mødet er i forvejen ikke for lyse, og EU's sukkersalg vil gøre dem endnu mørkere.

Hele ulykken kommer af den uhyrlige overpris, som EU betaler for sukker. Prisen er i dag omkring tre gange så høj som den pris, der betales på verdensmarkedet, og det tilskynder naturligvis sukkeravlerne til at fremstille langt mere sukker, end der er brug for.

Den danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, har ganske vist fået gennemført at prisen på sukker nedskæres med 33 procent over en treårig periode, men selv efter denne nedskæring vil prisen ligge tårnhøjt over hvad sukkeravlerne ville få, hvis de skulle sælge på det frie marked.

Tilskuddet til sukkeret råber på at blive afskaffet, men hensynet til en lille gruppe af sukkeravlere vejer åbenbart tungere end hensynet til verdens millioner af fattige.

Sven Skovmand