ARTIKLER


4.000 har arbejdet ulovligt i Danmark

Ifølge Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, har 4.000 arbejdere fra de nye medlemslande arbejdet ulovligt på danske byggepladser. De kommer især fra Polen.
Af Sven Skovmand
2. maj 2005

Ifølge Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) har op imod 4.000 arbejdere fra de nye medlemslande i Østeuropa arbejdet ulovligt på danske byggepladser siden EU-udvidelsen, skriver Jyllands-Posten 24.4.2005.

Kartellet har i løbet af året registreret 177 sager med i alt 710 østeuropæiske arbejdere, som af de lokale fagforeninger er meldt til politiet. Men man skønner, at antallet er langt højere, blandt andet fordi politiet ikke foretager så meget, at det for alvor virker afskrækkende.

60 procent af arbejderne kommer fra Polen, mens de fleste af resten kommer fra de baltiske lande, først og fremmest Litauen.

Politiet i Lyngby har søgt at standse det ulovlige arbejde ved at sætte en 24 timers frist for dokumentation af, at papirerne for både arbejdsgivere og arbejdere er i orden

Denne praksis er imidlertid standset af statsadvokaten for Sjælland, der siger, at den ikke er i overensstemmelse med retsplejeloven