NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Det kan man se i Statistisk rbog – i tabel 404 som viser betalingsbalancen over for udlandet. I år 2003 betalte vi 15.323 millioner kroner til EU, mens kun 10.307 millioner gik den anden vej.
Vi har altså et direkte tab til EU på over 5 milliarder kroner, men det får vi normalt ikke at vide. Medierne bruger i reglen de tal, der kommer fra EU, og ifølge dem er tabet »kun« cirka 1500 millioner kroner om året.
EU kan frit bruge de danske penge, som man vil. Men når Danmark skal have penge, opstiller EU betingelser for, at vi kan få dem udbetalt.
Det betyder, at der bruges en masse tid på at udarbejde ansøgninger og bagefter sende rapporter om, hvordan pengene er brugt.
Meget ofte betaler EU i øvrigt kun halvdelen af, hvad et bestemt projekt koster. Resten må skaffes lokalt, og det vil tit gå ud over andre projekter, der måske er mere værdifulde.
Mest tosset er tilskuddene til de danske landmænd, der bliver givet på en helt anden måde, end vi selv ville gøre, hvis vi skulle støtte dem.
Tænk bare på de penge, der i den kommende tid vil blive udbetalt til landmænd for de kalve, som de producerede i 2001 og 2002!
Når vi køber biler fra for eksempel Japan eller Sydkorea, betaler vi en ekstra pris på 10 procent som følge af den told, der opkræves til EU. Men vi kommer også til at betale ekstra for de biler, vi køber fra Frankrig eller Tyskland. De kan jo forhøje deres pris med det, som deres japanske og koreanske konkurrenter skal betale i told.
Reelt er tolden blot en beskyttelse af ineffektive virksomheder i EU.
Det gælder f.eks. den straffetold, som EU har lagt på gødning fra de østeuropæiske lande, som står uden for EU. Repræsentanter for dansk landbrug mener, at tolden koster landmændene over 100 millioner kroner om året.
Og så viser regnskabet endda »ikke noget om mange af de andre fordele, som medlemslandene får ved at være med i EU. For eksempel er der fordele ved det indre marked og økonomisk integration, og ikke mindst politisk stabilitet og sikkerhed,« tilføjede budgetkommissæren.
Tallet, som var regnet ud for alle de enkelte lande, fremkom ved blot at trække indtægterne på de mange støtteordninger fra det årlige medlemskontingent til Bruxelles.
Den kommende landbrugskommissær, godsejer og millionøse, Mariann Fischer Boel, scorer omkring en halv million årligt i landbrugsstøtte. Det opvejer så rigeligt en årsudgift til EU på 295 kroner.
For dig ser regnskabet lidt anderledes ud, i hvert fald når man fraregner kommissær Schreyers mere åndelige indtægter som »politisk stabilitet«.
Der kan stilles mange forbehold op, og det kan gøres på mange måder. n ting er dog sikkert: 295 kr. pr. dansker er helt ude i skoven, og mere vild- end vejledning.
Notat har forsøgt at stille dit regnskab op.EU koster en dansk gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn ca. 11.500 kr. om året. Hertil kommer at vi betaler overpris på mange fødevarer som følge af EU's landbrugspolitik.
Medlemskontingent kr. 2.894 kr.
Indtægt: 0 kr (hvis du ikke modtager EU-støtte).
Det vil sige for en familie på to voksne og to børn er den årlige udgift ca. kr. 11.500.