ARTIKLER


UKIP vandt på sit nej til EU

Kendte personer og lederen af Bill Clintons kampagne hjalp partiet til sejren
Af Sven Skovmand
17. juni 2004

For blot kort tid siden spillede det engelske parti for uafhængighed UKIP – United Kingdom Independence Party – kun en begrænset rolle. Det havde ganske vist tre medlemmer i EU-Parlamentet, men ellers synede det ikke af meget.

Alligevel lykkedes det ved valget i søndag partiet at opnå en imponerende sejr, hvor det fik 12 mandater og med 16,1 procent af stemmerne blev det tredjestørste parti.

Til sammenligning fik det konservative parti 26,7 og Labour 22,6 procent af stemmerne, mens de EU-begejstrede Liberaldemokrater kun fik 14,9 procent.

Hyrede Clintons strateg

Når det gik så godt, skyldtes det nok, at alt var på plads – både kampagnen, finansieringen og kandidaterne.

Kampagnene blev ledet af Dick Morris, der var strategen bag Bill Clintons sejr ved det amerikanske præsidentvalg i 1992. Han blev hyret af UKIP's leder Roger Knapman og tog med begejstring mod opgaven.

Morris skabte således listens symbol – det store N, der sammen med EU's 12 stjerner former ordet »No«. Og han gjorde på et tidligt tidspunkt UKIP's ledelse klart, at det gjaldt om at have kendte personer på holdet.

Dem fik man også i form af den kendte TV-vært Robert Kilroy-Silk og den lige så kendte filmstjerne Joan Collins.

Samtidig fik man solid støtte fra fremtrædende erhvervsfolk. Mangemillionæren Paul Sykes gav alene over 20 millioner kroner.

Stærkest i Sydengland

UKIP fik som nævnt 16,1 procent af stemmerne, men partiets styrke fandtes først og fremmest i Syd- og Midtengland.

Det bedste resultat blev nået i East Midlands, hvor Kilroy-Silk var opstillet og også blev valgt. Her fik partiet ikke færre end 26,1 procent af stemmerne.

Næstbedste område var South West med 22,6 procent. Her valgtes Roger Knapman. På tredje- og fjerdepladsen kom East Anglia og South East med hver 19,5 procent af stemmerne. Her valgtes den nuværende leder af parlamentsgruppen, Nigel Farage.

Tidligere Labour-medlem

De fleste af stemmerne på UKIP kom formentlig fra folk, der tidligere havde stemt konservativt. Men partiet fik også støtte fra Labour-folk, og Kilroy-Silk var faktisk i 11 år – fra 1974 til 1985 – medlem af det engelske parlament for Labour.