ARTIKLER


Tidligere kommissær sigtet for korruption

Edith Cresson er som den første tidligere EU-kommissær sigtet for korruption
Af EUobserver.com
20. juni 2004

Edith Cresson er den første tidligere EU-kommissær, der er sigtet for korruption. Cresson, der også er tidligere fransk minister, er af de belgiske myndigheder blevet sigtet for svindel for at udnytte professionelle kontakter.

En talsmand i Kommissionen bekræftede denne uge, at Cresson også har modtaget en skrivelse fra Kommissionen med en liste over påstandene mod hende.

Denne undersøgelse er blevet foretaget af Kommissionen parallelt med de retslige belgiske undersøgelser. Kommissionen besluttede allerede i januar at sigte Cresson, men har brugt tiden indtil nu på at sikre sig, at bevismaterialet kunne »holde vand.«

Kommissionen siger, at den ikke var informeret om den belgiske beslutning, og at de to undersøgelser forløb »fuldstændig uafhængigt« af hinanden.

Edith Cresson var kommissær for uddannelse fra 1995 til 1999. Hun er blevet beskyldt for at have ansat sin tandlæge Rene Berthelot og angiveligt at have betalt ham store summer for fiktive projekter.

Disse beskyldninger blev fremsat mod hende i en rapport af EU’s anti-svindel kontor, og rapporten førte til, at hele den daværende Kommission trak sig i 1999.

Kommissionen har indledt otte disciplinærsager mod EU-ansatte i kølvandet på Cresson-sagen, syv af dem er stadig åbne.