ARTIKLER


Skandinaviske statsministre drager til Estland op til afstemning

Politiske ledere fra Estlands skandinaviske naboer Danmark, Sverige og Finland er i gang med et fælles fremstød for den estiske ja-kampagne, beretter norske Aftenposten.
Af Peter Carlsen, EUobs.com
17. juni 2004

Den danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen, var den første, der rejste til Estland tirsdag i denne uge, men politiske ledere fra Sverige og Finland fulgte efter ham på en tur til Estland for at støtte ja-siden op til den estiske folkeafstemning om EU-medlemskabet den 14. september.

 

Tirsdag skulle statsministeren tale om perspektiverne i det estiske EU-medlemskab under et offentligt møde i byen Rakvere, ligesom han også skulle mødes med den estiske premierminister, Juhan Parts.

 

»Jeg ser frem til at drøfte den aktuelle europapolitiske dagsorden med mine kollegaer i Finland og Estland. Jeg forudser, at vores drøftelser først og fremmest vil koncentrere sig om det kommende arbejde i EU-regeringskonferencen.

 

Besøget i Estland vil selvsagt også have fokus på den forestående folkeafstemning om estisk EU-medlemskab, der finder sted den 14. september. Jeg er glad for på dette tidspunkt at få lejlighed til at fortælle om Danmarks erfaringer som EU-land,« siger Fogh ifølge en pressemeddelelse inden rejsen, der også går til Finland.

 

»Det er klart, at den danske regering håber, at esterne siger ja til Europa, til udvidelsen af, EU som Danmark har kæmpet så hårdt for,« siger den danske regerings talsmand ifølge den norske avis Aftenposten.

 

Efter Anders Fogh Rasmussen vil den finske præsident, Tarja Halonen, og den svenske statsminister, Göran Persson, rejse til den estiske hovedstad inden folkeafstemningen.

 

Tidligere denne måned var der fra Folkebevægelsen mod EU ligeledes kritik af, at embedsmænd fra den danske ambassade deltog i et reklamefremstød for EU-medlemskabet i en reklamebus rundt i landet.

 

Estiske EU-kritikere vendte sig skarpt imod ambassadens aktion, det fremgår af en udtalelse fra Folkebevægelsen, som er samarbejdspartner.

 

»EU-landenes ambassader blander sig brutalt i Estlands interne anliggender og overtræder normer for god opførsel i internationale relationer, når de gennemfører den slags propaganda,« skriver fire estiske organisationer i en fælles erklæring.

 

Organisationerne mener, at det er på kanten af Wienerkonventionen om diplomatiske ansatte, når EU-landes ambassadører har deltaget i den såkaldte Eurobus-tur.

 

De seneste meningsmålinger viser et lille flertal for estisk EU-medlemskab.