NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Det vurderer ekspert i EU og strafferet, Steve Peers, fra universitetet i Essex i England.
Den planlagte bevisordre (evidence warrant) skal lette efterforskningen, derfor skal eksempelvis dansk politi adlyde en ransagningskendelse fra for eksempel Belgien og sende bevismateriale i form af papir og data til Belgien.
»Pressefriheden er nævnt i præamblen til den Europæiske arrestordre, men ikke i bevisordren,« siger Steve Peers.
Arrestordrens præambel undtager udtrykkeligt udlevering i forbindelse med reglerne om ikke-diskriminering og pressefrihed. I forklaringerne til den danske lov om arrestordren er presse- og ytringsfriheden således nævnt som undtagelser.
Sådanne forklaringer bliver i tvivlstilfælde brugt til at tolke loven i lovgivernes ånd.
Ingen af disse udtrykkelige beskyttelser findes i forslaget til bevisordren. Her er blot en almen henvisning til EU’s Charter for grundlæggende rettigheder, der endnu ikke er retligt bindende, og EU-traktatens artikel seks om EUís principper.
Ifølge Lene Roesen, souschef i justitsministeriets internationale kontor, har Danmark endnu ikke taget stilling til sagen, og bevisordren har ikke været drøftet i Ministerrådet.
En tysk journalistkollega, der var til stede, beretter, at der blev båret flyttekasser med materialer ud i stribevis.
»Hvis en medarbejder brød sin tavshedspligt, er det ikke journalistens problem. Men hvis journalisten betalte, så er det korruption.
Vi har hele tiden fastholdt, at der ikke blev betalt noget. Der har ikke været penge involveret – derfor er der ingen sag,« siger Tillacks advokat, Thierry Bosly, til Politiken.
EU-Kommissionens egen anti-bedrageriafdeling, OLAF, var også nævnt, blandt andet blev tidligere medarbejdere omtalt i et knap så heldigt lys.
Kort efter anklagede OLAF i en pressemeddelelse »en journalist« for muligvis at have betalt for at få fat i rapporten. Da Hans-Martin Tillack var den første, der fik fat i rapporten, og derfor følte sig mistænkeliggjort, fremførte han sagen for EU's ombudsmand.
Ombudsmanden gennemgik sagen, og sidste år kritiserede han OLAF. Der var simpelthen ikke beviser til at underbygge anklagen om korruption, sagde han.
Ifølge en intern e-mail fra OLAF, som Tillack fik fat i, gik der »rygter« om, at der var blevet betalt for rapporten. Det fremgår af ombudsmandens rapport.
»Denne sag smager af en trussel og en overreaktion, og den virker som et frastødende angreb på journalisters grundlæggende rettigheder,« siger Aidan White, formand for det internationale journalistforbund IFJ.
Hans tyske kollega, Michael Konken fra journalistforbundet DJV, er enig: »Politiaktionen vækker den mistanke, at en kritisk journalist skal skræmmes. Det vil være en helt utrolig hændelse,« siger han. »De europæiske institutioner må ikke udsætte sig for mistanken om, at de træder på pressefriheden.«
Ransagningen rejser også principielle spørgsmål. Belgien har nemlig ingen lov om, at journalister må beskytte deres kilder.
Så sent som sidste sommer blev Belgien af en enstemmig gruppe dommere dømt for brud på den europæiske menneskerettighedskonvention, fordi den ikke overholdt reglerne for kildebeskyttelse.
Den belgiske stat er for tiden ved at gennemføre en lov om kildebeskyttelse. Loven skal førstebehandles i denne uge – men det belgiske journalistforbund er kritisk overfor lovforslaget og afventer spændt den første behandling i parlamentet.
Ombudsmandens afgørelse kan ses på
http://www.euro-ombudsman.eu.int/decision/en/021840.htm
IJF’s protest kan ses på
http://www.ifj.org/default.asp?Index=2346&Language=EN
Det belgiske journalistforbund, AGJPB's bekymring over belgisk kildebeskyttelse kan ses på:
http://www.agjpb.be/communiqu%E9s/commag280204.htm
Menneskerettighedsdomstolens dom over Belgien
http://www.echr.coe.int/Eng/Press/2003/july/JudgmentErnst&Others15072003.htm