ARTIKLER


Parlamentarikerne tjener godt på deres diæter

Tysk forsker rejser stærk kritik mod parlamentarikernes frynsegoder. Han mener, at de er ulovlige.
Af Brigitte Alfter
7. maj 2004

For hver mødedag kan hver EU-parlamentariker hæve 262 euro eller knap 2000 kroner til hotel, restaurant og taxi. Selv uden den store sparsommelighed kan det give et pænt skattefrit overskud for hver mødedag. Det gælder især udvalgsmøderne, der i reglen varer en eftermiddag og en formiddag og altså kun kræver én overnatning.

Alligevel har der igen og igen været problemer med, at parlamentarikere skrev sig på mødelisten – for derefter at tage flyveren hjem uden at gå til møde.

Netop i disse dage er der en stribe skandaler i Tyskland og Østrig, fordi en østrigsk EU-parlamentariker, Hans-Peter Martin, har afsløret en stribe af sine kolleger for at have gjort netop det.

Men mødepengene er kun en del af, hvad parlamentarikerne får. Der er også rejsepenge, pensionspenge og penge til almindelige udgifter. Listen er lang.

I strid med loven

En tysk juraprofessor, Hans Herbert von Arnim fra universitetet i Speyer, har undersøgt de mange ekstra-penge, og han mener, at de rundhåndede ordninger er i strid med lovgivningen i både EU og Tyskland. Von Arnim kritiserer således, at beslutningerne om pengene alene er taget af Parlamentets præsidium, skønt den egentlig skal godkendes af både Parlamentet og Ministerrådet.

Samtidig mener han, at de mange skattefrie goder er en så stor skjult ekstra indkomst, at de lande, hvor parlamentarikerne bor, burde kunne kræve skat af dem.

Må ikke ansætte familie

Den tyske forsker peger også på uheldige sider ved det faste beløb, som EU-parlamentarikerne får til at ansætte medarbejdere for. I de nye EU-lande er lønningerne så lave, at det faste beløb vil kunne give løn til langt flere medarbejdere, end det kan i de hidtidige medlemslande.

Von Arnim foreslår derfor, at parlamentarikerne skal afregne deres udgifter i stedet for bare at få et fast beløb. Han foreslår også, at det forbydes at ansætte familiemedlemmer til de gode lønninger.

Så meget får de

Ud over lønnen får hver EU-parlamentariker 262 euro eller knap 2000 kroner til overnatning, mad og lokal transport. Derudover har der i nogle år været gratis taxaboner.

Parlamentarikerne får til deres rejser et fast beløb, som er udregnet på grundlag af afstanden fra deres hjem til Parlamentets mødesteder. Det dækker normalt, hvad et fly på business-klasse koster, men de fleste vælger billigere rejsemuligheder.

Hver EU-parlamentariker får 27.000 kroner hver måned til almindelige udgifter i hjemlandet, eksempelvis kontor- og telefonudgifter. Desuden får de hver måned op til 93.000 kroner at ansætte medarbejdere for.

De fleste EU-parlamentarikere får betalt en pensionsopsparing fra deres hjemland. Men ud over den almindelige pensionsopsparing kan EU-parlamentarikere få en frivillig ekstra EU-pensionsopsparing. Her betaler de selv en tredjedel, mens skatteborgerne betaler to tredjedele. 400 af de 626 EU-parlamentarikere har valgt denne frivillige opsparing.

Også invalidepensionen fra EU-Parlamentet er god nok at leve for. Beløbet er ifølge rapporten af von Arnim på 40.450 kroner om måneden.