ARTIKLER


Nej er måske ikke et nej

EU-forfatning. Kristendemokratisk Ungdom vil have landsmøde til at omgøre hovedbestyrelsens nej
Af Erling Böttcher
17. oktober 2004

EU-forfatningen er så god for Kristendemokratisk Ungdom at de helst ikke vil leve med at partiets hovedbestyrelse den 11. september med snævert flertal besluttede at Kristendemokraterne anbefaler et nej til EU-forfatningen.

Ungdomspartiet har derfor indsendt et forslag til resolution, som anbefaler et ja. Det er dog ikke til at sige om resolutionen faktisk kommer til behandling på landsmødet den 23.-24.oktober. Det afgøres i de kommende tre uger på delegeretmøder i de 14 amter og tre storkredse. De skal skære 13 resolutionsforslag ned til 3-4 stykker, der bliver tema på landsmødet.

Landsformand Marianne Karlsmose, der selv anbefalede et ja, vil hellere leve med et nej, end at tage debatten på landsmødet.

Vil undgå skyttegravskrig

»Jeg har sagt hele vejen igennem at jeg synes vi skal fokusere på et folketingsvalg og de temaer, partiet skal samle sig om i Folketinget. EU samler ikke, og har aldrig gjort det,« siger Marianne Karlsmose til NOTAT.

Skræmmebilledet er landsmødet i 1992, hvor partiets voldsomme splittelse og følelsesladede udbrud fra den tidligere formand Jens Møller blev udstillet for åben skærm.

»Jeg frygter at EU-diskussionen vil overskygge alt andet, og vil derfor anbefale at man tager hovedbestyrelsens beslutning til efterretning.«

»Men jeg vil respektere det, hvis græsrødderne ønsker diskussionen, og opfordre til at vi kan tage en diskussion i god tone, uden skyttegravskrige.«

Vil ikke være i front

Ifølge Marianne Karlsmose får det ingen konsekvenser for hende som landsformand, at han mener det modsatte af partiet om EU-forfatningen:

»Det vil være naturligt i folkeafstemningskampagnen at det ikke er mig der er i front –men jeg vil være parat til at forklare partiets holdning, uanset hvad den er. Jeg er jo ikke en unuanceret ukritisk ja-siger.

Jeg stemte selv nej til Maastricht-traktaten, og kender argumenterne for både ja og nej.«

»Vi er jo også enige om at vi havde ønske noget andet end forfatningen. Vi har hele tiden været kritiske overfor hvad der var i støbeskeen.