NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
»Det står fuldstændigt klart, at Danmark ikke omfattes af nogen del af EU’s forsvarssamarbejde.« (NOTAT den 12. december).
På det tidspunkt havde Italien som formandskabsland foreslået fem forskellige ændringer af den gældende forsvarspolitik: forsvar som fælles mål, krav på oprustning, mulighed for at nogle lande kan danne fortrop, forpligtelse til assistance og endelig militær assistance ved terrorangreb og katastrofer.
Der var enighed på topmødet i Bruxelles om de fem forslag, men de blev ikke vedtaget formelt, da forhandlingerne om en forfatning brød sammen. Nu genfremsætter det irske formandskab forslaget om assistance ved terrorangreb til ugens topmøde i Bruxelles.
Begrebet »militære midler« optræder ikke direkte i dokumenterne fra det irske formandskab. Men der henvises til forslaget om en EU-forfatning (artikel 42 i del I), hvor det står, at »(...) Unionen tager alle de instrumenter i brug, der står til dens rådighed, herunder de militære midler (...)«.
Ifølge udenrigsminister Per Stig Møller er der ingen tvivl om, at det genfremstillede forslag vil blive accepteret.
»Sidste år havde nogle lande betænkeligheder ved solidaritetsklausulen. Det er der ikke nogen, som har nu, « sagde udenrigsministeren i tirsdags.
Derudover foreslås en række tiltag, hvis hovedindhold er, at tidligere beslutninger skal gennemføres, og at medlemslandene og EU’s institutioner skal blive bedre til at samarbejde med hinanden.
Kommissionen kom i sidste uge med en væsentlig længere liste med forslag om blandt andet politiforfølgelse (»hot pursuits«) over landegrænserne, nye databaser over mistænkelige personer og lovgivning mod brug af mobiltelefoner til terrorformål.
Ingen af Kommissionens nye forslag er dog omtalt i de officielle redegørelser fra justitsministrenes og udenrigsministrenes møder i den forgangne uge.