NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
Den engelske græsrodsorganisation BOND har netop udgivet en rapport, der peger på flere problemer i EU's nuværende udviklingspolitik.
Tallene for EU's støtte til de fattigste lande taler også deres tydelige sprog. I 1990 brugte EU 70 procent af sin bistand på de fattigste lande – i 2000 var det kun 39 procent. Og selve støtten er også faldet i samme periode fra 53 milliarder til 36.5 milliarder i 2002.
Kommisær Poul Nielsons talsmand, Michael Curtis mener, at det er forkert at sige, at EU's udviklingspolitik ikke er fattigdomsbekæmpende. Han henviser til, at de fattigste lande i Afrika er garanteret omkring 90 procent af en special udviklingsfond på 13.5 milliarder euro i perioden 2000-2005.
For eksempel indvilligede EU i at åbne sine markeder for verdens 49 fattigste lande – men fødevarer som fx sukker og ris blev undtaget.
Det er et stort problem, mener Vagn Berthelsen, generalsekretær i U-landsorganisationen Ibis.
»Der bliver stillet ultimative krav til u-landene om ukritisk at åbne deres markeder, men det er krav, som de rige lande ikke selv er indstillet på at efterleve. De fattigste lande er konkurrencedygtige indenfor landbrug og tekstil, men netop på disse områder er EU og USA ikke indstillet på fri handel,« siger han.
Det betyder, at u-landene får svært ved at afsætte deres varer på i-landenes markeder til en konkurrencedygtig pris, og at ulandene må se deres hjemmemarkeder oversvømmet af billige europæiske varer.
»Der er brug for tillidsskabende foranstaltninger. U-landene tror simpelthen ikke på de rige landes løfter. Skal der laves forpligtigende aftaler, må de rige lande gå forrest og faktisk åbne markederne, eftergive gælden og øge bistanden, uden samtidig at opstille nye betingelser,« siger Vagn Berthelsen.