ARTIKLER


Kommissionen går ind for grænsehandel

Englænderne skrider hårdt ind mod folk, der henter for meget alkohol over grænsen i deres biler. Det vil Kommissionen ikke have.
Af Sven Skovmand
10. november 2004

England har indtil for nylig været beskyttet mod grænsehandel, men åbningen af grænserne betyder at den engelske stat årligt går glip af cirka 30 milliarder kroner, fordi folk køber ind i Frankrig og Belgien, hvor afgifterne er langt lavere end i England.

Derfor slår toldvæsenet hårdt ned på alle, der overskrider EU's vejledende grænser for, hvad de må tage med over grænsen – 90 liter vin, 110 liter øl og 800 cigaretter.

Bilister, der overskrider disse mængder, får deres vogn konfiskeret og risikerer at den bliver solgt, hvis de ikke betaler de bøder, de bliver dømt til.

Men nu skrider Kommissionen ind. Den er utilfreds med at bilisterne straffes så hårdt, og vil lægge sag an mod den engelske regering ved EF-domstolen.

Kommissionen ønsker tydeligvis at englænderne skal nedsætte deres afgifter, sådan som den danske regering har gjort. At det med stor sikkerhed vil føre til at tusinder af mennesker vil dø som følge af alkoholsygdomme og lungekræft tager den ikke så tungt.

Alt må vige for den hellige frie handel, som efter Kommissionens opfattelse er grundlaget for EU.