ARTIKLER


Islandske partier siger nej til EU

Kun ét islandsk parti er tilhænger af EU-medlemskab, oplyser »EU-related news from Iceland«
Af
21. september 2004

De fleste islandske partier siger nej til medlemskab af EU. Kun et politisk parti er tilhænger af at melde Island ind i Den Europæiske Union. 'Alliancen' (Samfylkingin) har medlemskab af Unionen i sit program, men besluttede ikke at fremsætte kravet før det seneste valg til Altinget i foråret 2003. Ifølge meningsmålingerne er et flertal af de islandske vælgere imod EU-medlemskab, og partiet er også splittet i spørgsmålet.

Også Fremskridtspartiet (Frams¢knarflokkurinn) er meget splittet i spørgsmålet. Partiets politik er at det ikke i nærmeste fremtid er på dagsordenen at melde Island ind i Unionen. Uafhængighedspartiet (Sj lfstæ_isflokkurinn) er en udtalt modstander af EU-medlemskab, selv om også dele af partiets medlemmer er imod. Den venstreorienterede grønne bevægelse (Vinstrihreyfingin - grænt frambo_) er også aldeles imod medlemskab, mens den aktuelle politik af det Liberale Parti (Frj lslyndi flokkurinn) er at medlemskab ikke kommer på tale i de kommende år.

Den nuværende regering (Uafhængighedspartiet og Fremskridtspartiet) sidder frem til år 2007 og har sagt at EU-medlemskab er fuldstændig udelukket.

Kilde: EU-related news from Iceland, http://eunews.blogspot.com