ARTIKLER


Hitler forrådte de tyske sydtyrolere

Hitler ønskede at få Italien som forbundsfælle i Anden Verdenskrig. Derfor opfordrede han tyskerne i Sydtyrol til at udvandre til Tyskland. 75.000 fulgte opfordringen.
Af Sven Skovmand
9. maj 2004

Tyrol strækker sig tværs over Alperne fra Sydtyskland til Norditalien, og hele den centrale og sydlige del hørte indtil Første Verdenskrig under Østrig. Men ved fredsslutningen i 1919 blev provinsen delt, og landet syd for Brennerpasset blev italiensk, selv om der næsten kun boede tyskere i området.

Den italienske diktator Mussolini var bange for, at de tysktalende sydtyrolere ville kræve at komme tilbage til Østrig og forhindrede derfor flere gange, at Østrig og Tyskland blev forenede. Han foretrak at have det lille Østrig som modspiller frem for det store Tyskland.

Hitlers aftale med Mussolini

Da Hitler kom til magten i Tyskland i 1933, ønskede han imidlertid at få Italien som forbundsfælle. Derfor aftalte han med Mussolini, at spørgsmålet skulle løses, ved at man fik den tyske befolkning til at udvandre til Tyskland.

Opfordringen blev fulgt af cirka 75.000 sydtyrolere, og Mussolini fik samtidig gennemført en storstilet indvandring af italienere i området. Snart udgjorde de flertallet i byerne Bozen (Bolzano) og Meran (Merano).

De tysktalende sydtyrolere frygtede, at de ville komme i mindretal i deres hjemstavn.

300 aktioner

Efter Anden Verdenskrig krævede de tysktalende sydtyrolere beskyttelse, og den italienske regering lovede da også, at de skulle få en form for selvstyre.

Det blev imidlertid gennemført ved, at man slog Sydtyrol – som italienerne kaldte Alto-Adige – sammen med den langt større Trentino-region, som var rent italiensk.

Det fik grupper af tysktalende sydtyrolere til at gennemføre en række terrorhandlinger, deriblandt »Ildnatten« i 1961, hvor der blev sprængt højspændingsmaster i luften i hele provinsen. Alt i alt blev der foretaget omkring 300 bombeattentater i årene fra 1956 til 1966.

Den endelige aftale

Efterhånden indså de italienske regeringer, at man måtte komme med indrømmelser. I 1971 gennemførtes en lovgivning, som betød en markant forbedring af de tysktalende sydtyroleres vilkår, og i 1992 blev ordningen udbygget så stærkt, at de tysktalende sydtyrolere af mange betragtes som det bedst stillede nationale mindretal i verden.

Resultatet af denne politik er blevet, at de tyske sydtyrolere har fået mere og mere magt, og at stadig flere italienere forlader området.