ARTIKLER


Gratis EU skolegang – nu med lommepenge

EU-embedsfolk får penge for at sende deres børn i skolen – skolen er gratis og betalt af EU.
Af Bettina Berg
2. juli 2004

Prøv at forestille dig at du nede i den lokale Netto ikke bare fik dine vare gratis men også fik en slat penge en gang om måneden for at »handle« der. Lidt af en god aftale for dig – men ikke for Netto. Ikke desto mindre er det den form for købmandsskab, EU bruger, når det gælder EU-ansatte. Som medarbejder i en EU institution får du altid et tilskud til dine børns skolegang, men i realiteten behøver du ikke at bruge det på skolen, for hvis du vælger en Europaskole er undervisningen gratis.

Men hvordan kan det lade sig gøre, tænker du måske – Europaskolerne er jo drevet af EU, så de må da vide, at de giver de selv samme mennesker penge til at betale for skolen – der altså er gratis. Tja, indtil videre har det gået meget godt – måske er det en kompensation for de "lave lønninger", de ansatte får.

Hvad enten forklaringen er det ene eller det andet, forsøger Europaparlamentets budgetkomite nu at sætte en stopper for det. I en større planlagt reform af hele Europaskole-området opfordrer budgetkomiteen Kommissionen til at sætte en stopper for fornøjelsen.

Kun til »kategori 1-børn«

Den første Europaskole åbnede i 1954, og siden er der dukket ni andre op. De fire største skoler ligger i Bruxelles og Luxembourg – de seks andre i Holland, England, Tyskland og Italien. Snart åbner to nye skoler – en i Spanien og endnu en i Tyskland.

Meningen med skolerne er, at EU embedsmænd og -kvinder trygt kan flytte deres arbejde fra en EU-institution til en anden – for deres børn vil altid kunne gå på den Europaskole, der ligger i forbindelse med institutionen. Men nu er det jo ikke alle steder, at der er EU-børn nok til at fylde en skole. Derfor lukker skolen også andre børn ind i skolegården. Men ikke alle er lige for EU. Hvor EU-børnene – de såkaldte kategori 1 børn – får gratis undervisning og ekstra penge, skal kategori-2 og -3 børn betale en del af deres lærdom – det gælder eksempelvis også for børn til medlemmerne af Europaparlamentet.

Men tiden er løbet fra flere af skolerne. På den britiske Europaskole i Culham er det efterhånden kun fem procent af eleverne, der kommer fra en EU-baggrund. Resten er lokale børn samt børn fra de store virksomheder som IBM og Toyota i nærheden – det samme lave tal gælder for Karlsruhe i Tyskland.

Men hvorfor lukker de dem så ikke, tænker du måske – hvorfor skal EU borgere betale til, at Toyotas unger kan gå på en international skole?

Tja – et svar kunne være, at alle landene skal være enige før en lukning kan finde sted – og vil Tyskland stemme for en lukning af en tysk skole med EU støtte? Nej vel!