ARTIKLER


Fyres for at afsløre svindel-muligheder

Kommissionens tidligere regnskabschef, Marta Andreasen, der fortalte offentligheden om, hvordan EU's kasser ligger åbne for svindel, indstilles nu til fyring for illoyalitet.
Af Erling Böttcher
24. oktober 2004

EU-kommissionen besluttede torsdag i sidste uge at fyre Marta Andreasen, en af de såkaldte whistleblowers, under henvisning til reglerne for ansatte, der bl.a. pålægger: "Embedsmænd at udøve den største diskretion hvad angår oplysninger som de måtte få i forbindelse med udførelsen af deres arbejde." (artikel 17)

Marta Andreasen er den spanske revisor, der i 2002 blev ansat som øverste leder for Kommissionens regnskabs-afdeling med 130 medarbejdere.

Hun kritiserede regnskabssystemerne for at være åbne for bedrageri og Kommissionen for ikke at praktisere princippet om dobbelt bogføring. Da hendes kritik blev overhørt internt, gik hun til EU-parlamentets budgetkontrol-udvalg. Hun blev suspenderet fra sit job i Kommissionen og har indtil torsdag i sidste uge befundet sig i en disciplinærsag.

Uacceptabelt

Fyringen er paradoksal set i lyset af at man netop i EU-Parlamentets udvalg for revision og bekæmpelse af svig har haft spørgsmålet om behandlingen af 'whistleblowers' på dagsordenen i forbindelse med høringen af den nye kommissær for området Siim Kallas. Han svarede at man i sådanne situationer: 'Måtte kunne finde procedurer, der yder troværdig beskyttelse af den pågældende ansatte'. Kallas gav også tilsagn om at genoptage Marta Andreasens og andre lignende sager.

"Det er fuldstændigt uacceptabelt at Marta Andreasen fyres. Det sker udelukkende fordi, hun har været en pligtopfyldende embedsmand. Hun gik faktisk først til sine chefer og påpegede regnskabssystemernes svaghed. Men da de nægtede at lytte til hendes kritik, så hun ingen anden udvej end at bringe sagen frem i offentligheden. Dette viser med al uønskelig tydelighed at der stadig venter en lang og sej kamp for åbenhed i EU," siger talskvinde for JuniBevægelsen, Hanne Dahl.

Vil appellere

Marta Andreasen har oplyst at hun vil appellere sagen og bede den nye kommission om at blive genansat.

"Jeg er chokeret over, at Kommissionen har taget denne beslutning. Jeg mener at Kommissionen er blevet manipuleret af de magtfulde direktører og generaldirektører, som i mange år har håndteret EU's midler uden kontrol. Jeg mener at de vil bevare et system, der muliggør svindel, og at de ikke vil have mig der, fordi jeg har vist, at jeg vil reformere systemet," sagde Marta Andreasen.