ARTIKLER


EU's aftale med Israel bliver udskudt

Krav om, at Israel skal erstatte ødelæggelser af EU-finansierede projekter i de besatte områder, har forhindret en ny aftale mellem EU og Israel.
Af Sven Skovmand
10. november 2004

Efter planen skulle EU's stats- og regeringschefer i dag behandle en udbygget associeringsaftale med Israel, der har en årlig handel med EU på henved 160 milliarder kroner, skriver Børsen 29.10.2004.

Afgørelsen om aftalen er imidlertid blevet udskudt som følge af et krav, der netop er rejst af de to afgående kommissærer, Poul Nielson og Chris Patten, oplyser Berlingske Tidende den 1.11.2004.

De to kommissærer kræver at Israel betaler cirka 200 millioner kroner i erstatning for ødelæggelse af EU-finansierede projekter i de palæstinensiske områder.

Kravet rejses efter henvendelse fra organisationen »Human Rights Watch«, der den 18.10.2004 offentliggjorde en rapport om de skader, som israelske angreb har medført i de besatte områder.

»Human Rights Watch« siger at ødelæggelserne er i strid med international lov, som kun i ganske særlige tilfælde tillader at man ønsker civil ejendom.

Israel har imidlertid nægtet at betale erstatning, og så længe den israelske regering fastholder dette standpunkt, vil EU næppe indgå en ny aftale med landet.