ARTIKLER


EU vil igen gøre laksen dyrere

Lakseproducenterne i Irland og Skotland er ikke tilfredse med kvoterne for indførsel af laks fra Færøerne og Norge. Nu vil de have en mindstepris.
Af Sven Skovmand
22. november 2004

Indtil for et år siden havde EU en fiskeaftale med Norge, der betød at norske laks fik pålagt en afgift, der lå 5 kroner pr. kg over prisen på verdensmarkedet. Det kostede over en tiårig periode de danske forbrugere omkring 160 millioner kroner, skriver Børsen den 9.11.2004.

Ophøret af aftalen betød at forbrugerne i en periode fik laks til en væsentlig lavere pris end før. Samtidig blev større mængder af laksen forarbejdet af fiskeindustrierne i Danmark.

Det førte imidlertid til så store protester fra lakseproducenterne i Irland og Skotland at der blev indført kvoter på laks fra blandt andet Norge og Færøerne.

Irerne og skotterne er dog stadig utilfredse, og det har ført til at EU-kommissionen nu vil genindføre en mindstepris, der kan beskytte de irske og skotske lakseproducenter.

Planen har ført til protester fra ikke alene Norge, men også fiskeindustrierne i Danmark. Flere virksomheder frygter at de må lukke, hvis EU's forslag går igennem.