ARTIKLER


EU-kritiker kunne ikke opstilles af de konservative

Silkeborg-kredsen havde enstemmigt indstillet Søren Vandsø. Men kredsformanden ville ikke foreslå ham.
Af Brigitte Alfter
7. juni 2004

»På baggrund af den støtte, jeg samlede her i Silkeborg-området, havde de indstillet mig enstemmigt. Men der var ingen, der gik op og foreslog mig,« fortæller Søren Vandsø, der også er tidligere formand for Konservativ Ungdom og tidligere formand for de konservative i Silkeborg.

Men han havde sine holdninger imod sig, da han skulle videre på amtsplan.

»Jeg nåede ikke at gå op og indstille Søren Vandsø. Jeg må indrømme, at det gjorde jeg ikke. Det er ingen hemmelighed, at Sørens holdninger ikke harmonerer med mit syn på god, konservativ politik,« siger Jørgen Zacher Sørensen, der er kredsformand i Silkeborg-kredsen.

Selv om Søren Vandsø på det seneste ifølge Zacher Sørensen har »skruet ned på« sin EU-kritiske holdning, så er der mange konservative, der husker hans tidligere holdninger. Søren Vandsø stemte nej til både Amsterdam-traktaten og til ØMU-afstemningen. Og så stemte han på Jens-Peter Bonde ved det seneste valg til EU-Parlamentet.

»Dengang, Søren Vandsø ikke afgav sin stemme på en konservativ politiker, det bliver husket,« mener Jørgen Zacher Sørensen.

Da Vandsø i denne ombæring ikke blev opstillet på amtsplan, nåede han aldrig videre op på valglisten. I stedet blev det Lis Randa og Ann-Katrin Karoff, der blev indstillet fra Århus amt.

EU-kritik ligger »dybt i konservatismen«

Søren Vandsø selv mener, at den lokale opbakning var i orden. Han har dog hørt, at nogen inden opstillingsmødet »ringede rundt, fordi jeg er EU-kritisk. Desværre fik de også fat i nogle lokale folk.«

Overfor det ny NOTAT siger han, at han ikke selv ved, hvem der ringede til hans partifæller i regionen.

Søren Vandsø ser sig selv som EU-skeptiker, han er imod et overnationalt EU, mod en EU-hær og mod landbrugsstøtten, som han betegner som »planøkonomi.«

»Jeg mener, det ligger dybt i konservatismen,« forklarer han, men understreger, at han ikke går ind for en kritisk holdning på linje med Dansk Folkeparti.

Søren Vandsø er skuffet over ikke at være kommet med på kandidatlisten. Han har været landsformand for Konservativ Ungdom fra 1996-1998 og har siddet i partiets hovedbestyrelse fra 1996-1999.

De konservative kandidater til EU-Parlamentet:

Gitte Seeberg

Christian Rovsing

Søren Møller

Kent Kirk

Kristian Kolind

Anne-Louise Eppler

Lis Randa

Anders Stenild

Eva Møller

Regitze Ahrenfeldt Schrøder

Daniel Gottrup Nielsen

Susanne Olufsen

Jørn Hansen

Ann-Katrin Karoff

Klaus Rehkopff

Andreas Boisen

Steen A. Stephansen

Marina Willems