ARTIKLER


Englænderne er imod forfatningen

Meningsmålinger viser, at et overvældende flertal af englænderne er imod EU-grundloven.
Af Sven Skovmand
24. juni 2004

Englænderne er imod forfatningen Vælgerne i Storbritannien og Nordirland skal efter alt at dømme først stemme om EU-forfatningen om et par år – »inden udgangen af 2006«, siger den engelske udenrigsminister, Jack Straw.

Allerede nu tyder dog alt på, at folkeafstemningen vil føre til et nej. Det viser to meningsmålinger, som blev holdt umiddelbart inden topmødet i Bruxelles.

En undersøgelse, der blev foretaget af Sunday Times, viste, at 49 procent ville stemme nej, mens kun 23 procent ville stemme ja. En anden undersøgelse, der blev foretaget af »Stem nej kampagnen«, viste et lignende resultat – 57 procent nej og 28 procent ja.

Hertil kommer, at modstanderne af EU-forfatningen ikke blot får støtte fra mange aviser, men også af rige erhvervsfolk, der allerede nu menes at have samlet over 100 millioner kroner til kampagnen.

Det spiller også en rolle, at omkring 40 Labour-medlemmer af Underhuset har erklæret, at de under ingen omstændigheder vil stemme for forfatningen. Også det kan gøre det svært for Tony Blair at få det ja, han håber på.