ARTIKLER


Dristigt fransk-britisk forslag om EU-militær

Storbritannien og Frankrig vil styrke EU's militære muligheder med hangarskibe og et agentur til indkøb af militært isenkram. EU skal bl.a. kunne slå til i Afrika.
Af Andrew Beatty, Luise Hemmer Pihl og Hans Kronberg
21. juni 2004

Hvis det står til Frankrig og Storbritannien, skal EU have nye muligheder for at gøre sig militært bemærket på verdensscenen. Inden månedens udgang vil de to lande foreslå EU's udenrigsministre, at Unionen 'påtager sig nye ansvarsområder' og ikke alene gør sig klar til at overtage ansvaret for Bosnien fra NATO, men også alvorligt overvejer at påtage sig missioner i Afrika.

Det blev Storbritanniens premierminister, Tony Blair, og Frankrigs præsident, Jacques Chirac, enige om på et møde i Le Touquet i Nordfrankrig - det samme møde, hvor det mislykkedes for dem at nå frem til en fælles holdning til en evt. krig mod Irak.

Vellykkede militæroperationer i Afrika ville kunne udfyld et tomrum, mener de to ledere. Det har nemlig vist sig vanskeligt at få FN's og NATO's medlemslande til at engagere sig netop i Afrika, så her skulle der være gode muligheder for at profilere sig på verdensscenen.

Hvis altså EU-landene kan blive enige. Netop nu er et afrikansk land en kilde til en dyb uenighed mellem Storbritannien og Frankrig. Frankrig har indbudt Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, til møde i Paris, hvilket har gjort den britiske regering rasende, fordi EU har udstedt indrejseforbud mod Mugabe på grund af hans overtrædelser af menneskerettighederne i hjemlandet. 

På mødet blev Frankrig og Storbritannien enige om en såkaldt 'solidaritetsklausul', der betyder, at et angreb på ét EU-land skal betragtes som et angreb på alle Unionens medlemmer. Det er et spørgsmål, der i øjeblikket debatteres i Konventet om EU's Fremtid. 

I erklæringen fra Blair og Chirac hedder det, at 'Den Europæiske Union bør sætte sig nye mål for den (militære) kapacitet.' Frankrig og Storbritannien vil opmuntre de øvrige EU-lande til at øge deres militære kapacitet, så det bliver muligt at udføre flere EU-operationer samtidigt og forkorte reaktionstiden.

For at nå dette mål foreslås det, at der oprettes et 'mellemstatsligt agentur til udvikling og indkøb af materiel'. Desuden skal de to lande købe nye hangarskibe, så der altid vil være et EU-hangarskib klar til brug.

Den ny fælles flådestyrke vil være en udbygning af den fælles udrykningsstyrke på 60.000 mand, som EU har under opbygning.