NOTAT er lukket som medie. Alle aktiviteter er flyttet over i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), hvor vi viderefører arbejdet med kritisk folkeoplysning og journalistik om EU, demokrati og Europa.
I den periode afholder verden topmøde om bæredygtig udvikling. Målet er at følge op på den aftalte Agenda 21, som FN-landene blev enige om i Rio de Janeiro for ti år siden. Hvor langt nåede vi, hvor gik det fremad, hvor gik det tilbage, er der nye dagsordener, nye prioriteringer og erkendelser – og hvad bør der gøres fremover, hvis bæredygtig udvikling skal opnås, lyder nogle af spørgsmålene.
EU-kommissær for udvikling Poul Nielson har direkte udtalt, at man ikke skal sætte forventningerne for højt.
Optimismen er dog i politiske kredse vokset lidt efter det uformelle miljøministermøde i Sønderborg i juli.
Men hos en af de store aktører, den danske 92-gruppe bestående af 21 danske miljø- og udviklingsorganisationer, er forventninger afdæmpede.
»Vores forventninger er ikke store. For eksempel er jeg bange for at nogen af de forbehold som USA har taget direkte kan betyde et tilbageskridt i forhold til Rio aftalen. Noget af det som har det bedste potentiale for at sætte mere skub i en politisk prioritering er FN's generalsekretærs fem punkter, som også EU har tilsluttet sig. De punkter handler om en øget indsats på vand, energi, sundhed, landbrug og »biodiversity«, siger Hans Peter Dejgaard, leder af 92-gruppens Syd-projekt, som støtter forberedelsen i 30 ulande i Afrika, Asien og Latinamerika.
De rige lande har altså haft svært ved at følge ord op med handling, og det skuffer Hans Peter Dejgaard.
»Jeg havde egentligt regnet med, at 11.september ville have fået de rige lande til at give en langt højere prioritering til bekæmpelse af fattigdom i de fattige lande. Herunder at nedsætte de omfattende subsidier til landbruget i EU og USA. Men det har desværre ikke være tilfældet,« siger han.
1. Fattigdomsbekæmpelse og fremme af social udvikling og sundhed.
2. Bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre.
3. Globalisering og handel for bæredygtig udvikling.
4. Bevarelse og bæredygtig udnyttelse af naturressourcer.
5. Styrkelse af regeringsførelsen for bæredygtig udvikling på alle niveauer. Inden for de fem hovedområder fokuserer EU på fem emner: Vand, energi, sundhed, landbrug og biologisk mangfoldighed.
De femten lande ønsker, at Johannesborgmødet ender med andet og mere end en opgørelse af, hvad verdens lande ikke har nået siden Rio. Derimod ønsker EU en forpligtigende "Global Deal", der konkret udpeger vejen til målet inden for de emner, som EU har lagt på bordet
Desuden har EU lovet at bestræbe sig på at leve op til FN's målsætning om udviklingsbistand på 0.7 procent af BNI så snart som muligt. I øjeblikket har EU i gennemsnit en udviklingsbistand på 0.33 procent, der dækker over meget varierende bistand fra medlemsstaterne.
I 2000 afholdt FN den såkaldte Millenium-konference i New York/USA. Konferencen vedtog en målsætning om at halvere verdens fattigdom inden 2015.
I november 2001 afholdt Verdenshandelsorganisationen, WTO, sit topmøde i Doha/Quatar. Her blev næste forhandlingsrunde i frihandelsaftalen GATS sat i værk. Doha-dokumentet indeholder en hensigtserklæring om miljømæssig bæredygtighed.
I marts 2002 blev der afholdt en FN-konference om penge til fattigdomsbekæmpelse i Monterrey/Mexico. Kritikere efterlyser forpligtende aftaler.
I august/september 2002 afholdes opfølgningskonferencen for Rio-topmødet. Der hersker bred enighed om store dele af det planlagte J-burg dokument, men emner som handel og finansiering er endnu åbne.