ARTIKLER


Danmark tvinges til at tillade beriget mad

EF-Domstolen vil ikke have, at Danmark har strengere regler end andre EU-lande
Af Erling Böttcher
11. juni 2004

»På grundlag af disse præmisser udtaler og bestemmer Domstolen, at Kongeriget Danmark har tilsidesat sine forpligtelser«. Sådan lød det i en retssal hos EU-domstolen i Luxembourg den 23. september.

Danmark havde indtil da stået fast på sin meget restriktive linje over for den såkaldte »functional food«. Det vil sige fødevarer, som får tilført særlige egenskaber ved for eksempel at få tilsat vitaminer, mineraler eller koffein.

Netop disse stoffer var sagens genstand. Firmaet Shark Denmark Aps i Nibe havde klaget til EU-∆ommissionen og fået den til at anlægge sagen mod Danmark.

Shark Denmark er importør af de østrigske energisodavande Shark og Blå Svin, hvor der er tilsat vitaminer, mineraler og koffein.

 

Klokkeklart nederlag
Danmark tabte retssagen klokkeklart. Hvis en vare lovligt sælges og markedsføres i et EU-land, skal den også være lige så lovlig at sælge og markedsføre i ethvert andet EU-land, lyder dommen.

Dansk politik har hidtil været at sige nej, medmindre man ligefrem kan dokumentere et ernæringsmæssigt behov for tilsætningsstofferne. Det behov er der kun i ganske få tilfælde, blandt andet tilsættes jod til salt, fordi mange danskere får for lidt jod i kosten.
I andre EU-lande er reglerne langt mindre restriktive. I for eksempel Tyskland kan man uden på en pakke vingummibamser læse, at de har fået tilført ekstra C-vitaminer og mineraler.

 

Ens EU-regler på vej
Den danske praksis har indtil nu bygget på, at der ikke er ens regler i EU. Men en harmonisering er på vej. Inden nytår vil EU-Kommissionen fremsætte sit forslag til harmonisering af reglerne for næringsberigelse af fødevarer.

Der er endnu ikke helt overblik over, hvordan reglerne er i EU-landene. Frankrig har således i forhold til vitaminer og mineraler samme holdning som Danmark. Den almindelige opfattelse er dog, at ens regler vil føre til mere »functional food«, selv om de færreste europæiske forbrugere kan se behovet.

 

Henviser til USA og Japan
I harmoniserings-processen lover fødevareminister Mariann Fischer-Boel at gøre en indsats for danske synspunkter. De store fødevareindustrier presser imidlertid på. De henviser til, at de er i konkurrence med USA og Japan, hvor man har en meget liberal holdning til tilsætningsstoffer i fødevarer.

Det kan efter fødevareindustriens opfattelse føre til, at amerikanske og japanske virksomheder får et forspring i det, som fødevareindustrien anser for en guldgrube.
 

Dansk praksis må ændres
Kan man sige at den danske restriktive praksis står for fald?

»Ja, det kan man godt,« siger souschef Paolo Drostby til det ny NOTAT.

»Vi har allerede fået EU-domstolens ord for, at vi ikke kan administrere vores godkendelsesordning som hidtil. Det betyder, at vi nu er nødt til at være mere åbne over for næringsberigelse. Nu skal vi ind og se på hver enkelt ansøgning og vurdere den i forhold til det samlede ernæringsbillede,« siger Paolo Drostby.