ARTIKLER


Bred kampagne for nej til EU-forfatning

Nyt initiativ på vej med konference, landskontor og hjemmeside.
Af Ib Roslund
17. oktober 2004

Få dage efter, at EU’s regeringsledere var blevet enige om ”Traktat om en forfatning for Europa”, så et ny nej-initiativ dagens lys. På et velbesøgt pressemøde den 22. juni på Christiansborg præsenterede advokat Christian Harlang, tidligere MEP for SF Pernille Frahm, Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU, Helge Rørtoft Madsen fra JuniBevægelsen og rapperen Ole D. fra Sund Fornuft en appel om bred samling for et nej ved den kommende folkeafstemning. En tredje bevægelse, skrev dagspressen.

- Vi er ikke en tredje bevægelse. Det her er en ad hoc kampagne, der skal skaffe det størst mulige nej, forklarer Karen Sunds som er med i koordinationsgruppen for initiativet sammen med Finn Andersen, Karl Otto Meyer, Hans Henningsen, Nicolas Fischer, Lave K. Broch og Helge Rørtoft Madsen.

Borgerinitiativ med sekretariat og hjemmeside

På pressemødet i juni havde initiativet endnu intet navn. Nu hedder det Borgerinitiativet Ja til Europa – Nej til EU-forfatning. Og koordinationsgruppen er i gang med at organisere sig med bl.a. et landssekretariat hos Sømændenes Forbund i rhus, og er på vej med hjemmesiden www.euforfatningnej.dk.

Målsætningen er at ”koordinere og støtte initiativer til et nej til EU-forfatningen på et tværpolitisk og demokratisk (etnisk og kulturelt tolerant) grundlag, at sikre en saglig oplysning og debat om EU-forfatningen samt at sikre lige fordeling af ressourcer til oplysningen og debatten om EU-forfatningen”.

Landskonference og folkehøringer

7. november skydes borgerinitiativets kampagne for alvor i gang med en landskonference på Borups Højskole i København, hvor der efter planen vil blive oplæg af bl.a. Karl Otto Meyer, Patricia McKenna, Bjørn Elmquist, Christian Harlang og Henning Koch.

- Herefter vil vi arbejde med afholdelsen af en række folkehøringer rundt om i hele landet med både ja- og nej-siden i panelet. Vi vil gennemtvinge en diskussion på en seriøst og ordentlig måde, fortæller Karen Sunds og tilføjer:

- Vi vil også slå et slag for, at vi får en fair folkeafstemning, hvor ja- og nej-siden ligestilles, sådan som Sverige gjorde det ved deres folkeafstemning om euro’en.

Initiativet har spredt sig, så der er dannet lokale komitér i bl.a. Århus, Roskilde, København og Helsingør.

Anbefalere af samling

Blandt de over 100 personer som har skrevet under på initiativets appel om samling er:

  • Karl Otto Meyer, tidligere landdagsmedlem for det danske mindretal i Sydslesvig (SSV)

  • Frank Dahlgaard, tidligere folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti
  • Henrik Petersen, medlem af hovedbestyrelsen for Kristendemokraterne
  • Niels Ross Sørensen, socialdemokrat og tidligere viceborgmester i Ringe
  • Henrik Berlau, forretningsfører i SiD
  • Niels Hausgaard, sanger
  • Kirsten Normann-Andersen, formand for FOA i Århus
  • Leif Müller, talsmand for ATTAC Danmark
  • Julie Malling, næstformand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS)
  • Frank Aaen, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten