ARTIKLER


Stort flertal af politikere mod tysk folkeafstemning

Joschka Fischer frygter, at den vil skade det europæiske projekt


Af BRIGITTE ALFTER
1. december 2003

Tyskerne får ikke lov at stemme om EU-forfatningen. I stedet skal den vedtages ved almindeligt flertal i de to tyske kamre af parlamentet, Forbundsdagen og Forbundsrådet.


Parlamentet afviste nemlig sidste uge et lovforslag fra det lille liberale parti FDP om at ændre grundloven, så tyskerne overhovedet kan få mulighed for at gå til folkeafstemning. For tiden er det kun muligt i nogle af delstaterne, men ikke i hele landet.


Hele 528 stemte imod en folkeafstemning, 50 stemte for og 6 undlod at stemme.

Det skete, selv om regeringen i sin koalitionsaftale udtrykkeligt går ind for at indføre folkeafstemninger i hele Tyskland. Men i dette tilfælde havde regeringen advaret kraftigt mod at afprøve EU-forfatningen ved folkeafstemning.

Fischer: Der er intet valg
Den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, advarede mod at indføre retten til folkeafstemninger lige nu. Hans begrundelse var, at befolkningen ikke har et reelt valg mellem EU-forfatningen eller udtræden af EU – fordi udtræden ikke står til debat.


Dermed ville en kampagne op til en folkeafstemning kunne blive en »populistisk fælde« og komme til at skade det europæiske projekt.


Også de borgerlige gik imod en indførelse af folkeafstemninger. De mente, at folkeafstemninger ville blive en ramme for  »separatister og ballademagere«.
Det liberale FDP, der stillede lovforslaget, beklagede, at tyskerne nu ikke har mulighed for at deltage i beslutningen om »et af de vigtigste sporskifter i tysk historie«.