MAGASINER


Har EU en fremtid ?

Juni 2016

Hvad end det drejer sig om flygtningesituationen, den økonomiske krise eller den stigende EU-skepsis i de europæiske lande er en ting sikkert: EU er krisernes holdeplads i disse år. Nogle mener, at EU bestemmer for meget. Andre at EU har for lidt magt til at gennemføre sine beslutninger. Bundlinjen er, at EU og Europa står over for store forandringer.

I dette sidste trykte temanummer stiller vi spørgsmålet: Har EU en fremtid? Et spørgsmål, der giver vidt forskellige svar, alt efter hvem man spørger. Nogle mener, at EU er direkte på vej mod afgrunden. At Kommissionens håndtering af de mange krise meget vel kan føre til EU's næste og sidste krise, hvor Unionen kollapser. Andre mener, at krisestemningen er ude af proportioner. At EU-maskineriet kører på højtryk i kulissen, og at mediernes fremstilling af krisen er overdreven. 

Uanset hvad kan den britiske afstemning om fortsat EU-medlemsskab blive afgørende for Unionens fremtid. Konsekvenserne ved et nej til aftalen kan dog også gå flere veje. Det kan både føre til krav om øget integration fra nogle af de store tilbageværende medlemsstater eller trusler om lignende afstemninger fra EU-kritiske lande, hvis ikke integrationen sættes på pause eller rulles tilbage på en række områder.  

Svarene på spørgsmålet om EU's fremtid er således langt fra entydige, og på NOTAT ser vi frem til at debattere emnet på en lang række af debatmøder, som DEO arrangerer over hele landet.  Læs mere om efterårets program på deo.dk.


INDHOLD:

Leder: NOTAT går nye veje
Brexit kan skabe store forandringer i EU
Velkommen til et andet Europa
EU’s maskinrum kører på højtryk
Har EU en fremtid?
Magt og interesser styrer
Kan EU overkomme den demokratiske krise?
Rygterne om Schengens død er stærkt overdrevne
”Vi er blevet enige om sikkerhedsseler og billygter”
Offentlige serviceydelser fredes ikke i TTIP 
EU’s sidste krise?
Krisen i EU spøger blandt europæiske studerende
Skovmands notater
NOTAT under nye former
BAGSIDEN siger farvel og skål
Stafetten bæres videre