MAGASINER


Fri bevægelighed - også for fattige?

Januar 2016

Den frie bevægelighed er en kerneværdi i EU-samarbejdet. Men den gælder i udgangspunktet kun dem, der har et arbejde. De mange mennesker, der flytter sig over grænser uden at have en kontrakt på det arbejde de finder, eller som flytter sig i søgen efter et job, havner i en gråzone.

Debatten om velfærdsturisme og social dumping er grundlæggende en debat om, hvilket ansvar EU's medlemslande skal tage for borgere, der bevæger sig over grænser.

I dette temanummer kigger vi nærmere på, om det overhovedet er muligt at være "velfærdsturist". Den såkaldte Dano-sag, der er Tysklands svar på sagen om Dovne-Robert, viser, at der er meget klare grænser for, hvornår man kan få offentlige ydelser. Det kan man kun, hvis man har et job eller meget konkrete muligheder for at få et.

"Her har du en gruppe mennesker, der kan risikere at falde fuldstændig uden for et socialt sikkerhedsnet," udtaler EU-forsker Dorte Sindbjerg Martinsen til bladet - og peger hermed på en helt anden og mere alvorlig vinkel på den fri bevægelighed, end den forsimplede debat om velfærdsturisme.

Vi undersøger også vilkårene for de mange mennesker, der falder igennem dette stormaskede sikkerhedsnet for EU-borgere.

"Jeg møder folk på gaden, der har haft fuldtidsarbejde i Rumænien, som jeg har lyst til at ruske og sige, "hvad fanden laver I så her?" Men de tjener jo mere på at samle flasker i København," forklarer Gadejurist Maja Løvbjerg Hansen i månedens interview.


INDHOLD

Leder: Ikke alle kan bevæge sig frit

Fri bevægelighed i mangfoldighedernes Europa

Da Tysklands "dovne Robert" blevet stoppet af EU-domstolen

Du må ikke ligge andre til last

Fem skarpe til: Ole Christensen (S)

Fem skarpe til: Anders Vistisen (DF)

Optjening i fire år - Camerons krav til EU

Interview: Når fattige møder muren i Danmark

Schengen-reglerne kan sættes på pause i to år

Lobbyklummen: Klimakommissæren har leveret varen

Landefokus: Portugal løsner op for livremmen

Skovmands notater

Bagsiden: Årets julegaver - skal de smølfes?