MAGASINER


40 år med EU - Hvordan ser fremtiden ud?

Oktober 2012

Natten før den daværende statsminister Jens Otto Krag underskrev Danmarks indtræden i EF, spurgte han eftertænksomt lederen af forhandlingsdelegationen Jens Christensen: »Er det nu rigtigt, at vi skriver under?«

Hvordan det danske ja til EF 2. oktober 1972 har påvirket de sidste 4 årtier, ser NOTAT nærmere på i månedens temanummer med overskriften 40 år med EU - Hvordan ser fremtiden ud?

Jens-Peter Bonde fortæller om oprindelsen til sin EU-modstand, og hvordan, han er blevet »klogere på mange måder«. Lidt bemærkelsesværdigt, at han fortæller det til NOTAT - Bonde selv var med til at stifte bladet i 1973.

NOTAT blev i øvrigt født i et udbrud af kollektiv vrede over pressens dækning af EF. Det siger Sven Skovmand - der ligesom Bonde var med fra starten - på side 14-15. Hvis nogen har bidraget til den kritiske EU-debat de sidste 40 år, må det være NOTAT.

Også Uffe Ellemann-Jensen har fulgt med siden vi kaldte samarbejdet for Det Europæiske Fællesskab. I dag siger han til NOTAT, at han er »dybt, dybt bekymret for, at krisen i sidste ende kan føre til en opløsning af alle de ting, jeg har håbet og ønsket for Europa«.

Mogens Lykketoft, Jens Olaf-Jersild, Jens Rohde og Emilie Turunen kommer også til orde i dette jubilæumsnummer, der forbinder generationer i politisk arv.

God læselyst!

 

 

 


Leder: Udsigten 40 år efter

Jens-Peter Bonde: Klogere på mange måder

Jens Christensen: "Rigtigt at vi skriver under?"

Uffe Ellemann-Jensen: Dybt bekymret

Jens-Olaf Jersild: Uvidenhed eller kaos

Trin for trin - imod en "stadig snævrere union"

Emilie Turunen

Mogens Lykketoft: Dansk indflydelse

Sven Skovmand: NOTAT's historie

Skovmands notater

Jens Rohde